Nu får du slippa obehaget

Denna morgonen läste jag på Fredrik Steens blogg om att tvinga hundar att göra saker de inte vill göra, och att även om detta görs med mjuka metoder så utsätter man hunden för lidande (främst när det gäller rädslor). Man får tycka vad man vill om Fredrik Steen, men här tycker jag att han tar upp ett viktigt ämne, och ett ämne jag själv funderat mycket över på sista tiden. Han tar ju upp det här med hundar som har en rädsla för främmande människor.

Ni vet ju vem jag tänker på. Min älskade Dia. Eftersom det finns en del reservation mot främlingar inom rasen så har jag, från det att vi fick hem Dia (och även innan), haft som ett mantra i huvudet; miljöträning, miljöträning, miljöträning. Och detta främst som råd från andra med samma ras. Och visst är det viktigt med miljöträning, främst då valpen är liten. Då handlar det ju om att göra den van vid världen.

Men sedan då? Om det visar sig, som i Dias fall, att hon är ovanligt rädd för främlingar, att det verkar svårt för henne att vänja sig, och att det innebär en stor stress för henne, då känner mitt inre bara för att lägga i bromsen. Och det gjorde jag för ett bra tag sedan. Jag kände mig elak mot henne när jag släpade med henne till platser som gjorde henne nervös. Det kändes inte rätt. Så nu min fina tjej, får du slippa obehaget. 

Vi tränar med en privatinstruktör där vi i långsam takt låter henne utforska det okända. Vi använder oss av BAT-träning, vilket känns som det enda rätta för Dia. Hon ska inte behöva gå upp i negativ stress. Världen ska inte behöva vara hennes fiende. Hon måste få vara bara hund och ta allting i sin takt.

Och faktum är att sedan jag lät henne slippa utsättas för det hon är rädd för, så känns det som om hon har slappnat av lite. Hon är lugnare i bilen, kanske för att hon vet att hon inte kommer att tvingas ut. Jag tar henne till lugna platser där det kommer någon enstaka människa ibland, och hon känns inte alls lika stressad i de situationerna. Så även om vi har ”backat bandet” så känns det som om vi har tagit ett stort kliv i rätt riktning.

IMG_0630 (2) (1024x683)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s