Den lilla rädda hunden bakom utfallen

Dia är och kommer nog alltid att vara min största utmaning. Framför allt när det gäller hundmöten. Ni som har följt bloggen vet att hon länge har haft problem med hundmöten. Men jag vet inte om jag har använt ordet ”utfall”. Men så ser sanningen ut. Hon gör utfall mot andra hundar, med full kraft och rest ragg. Det är ju detta vi tränar med vår privattränare när vi kör BAT. Dias problem kom rätt plötsligt. Från att ha varit feg till att bli utagerande.

Att ständigt skälla och bråka på en hund som gör fel kommer i slutändan bara att drabba relationen negativt, och i många fall kan man även förstärka det felaktiga beteendet. Till exempel med en hund som inte kommer vid inkallning; ju argare du blir desto mindre benägen att komma blir hunden. Att skälla på en hund som gör utfall vid hundmöten kan förstärka hundens obehagskänslor och göra beteendet värre.

Min utgångspunkt när det gäller Dia är att vi aldrig ska möta andra hundar på närmare avstånd än att hon lyckas hålla sig lugn. Och det kan vara rätt långa avstånd kan jag avslöja. Jag väljer områden där det är lätt att gå undan, och då vi har överblick. Om jag skulle råka hamna i en situation är den sista utvägen att helt enkelt vända om. En annan utgångspunkt är att jag alltid själv ska vara lugn, oavsett vad som händer, och detta är ju väldigt, väldigt svårt.  Förut kunde jag bli både arg och ledsen, men jag upplever att de känslorna har försvunnit. Jag har lärt mig att se den lilla rädda hunden bakom utfallen. Det ger mig bara en stark medkänsla och önskan att kunna hjälpa henne, att kunna vara en trygghet för henne.

Sedan jag började arbeta på det här sättet upplever jag att det har blivit lite bättre. Genom att jag själv håller mig lugn och inte utsätter henne för situationer hon inte klarar av är min förhoppning att hon tillslut ska känna sig trygg i mitt sällskap och med omgivningen. Vi har fortfarande en mycket lång väg kvar, men vi har börjat vandra på den vägen tillsammans.

IMG_5929 (2)

 

3 reaktioner till “Den lilla rädda hunden bakom utfallen

 1. Vad duktiga ni är. Utfallsproblem och andra typer av svårigheter vid hundmöten är svårt eftersom det ofta är så många delar i det hela.
  Gillar din attityd mot din osäkra hund och tror verkligen att ni kommer fixa det superbra
  Lycka till!

  Gilla

 2. Tack för titten i tussarnas blogg 🙂
  Sen måste jag bara säga att du har tre härliga hundar och bor som i paradiset. Vilket hus och vilken natur runt knuten. Att du är en duktig fotograf, vilka fina bilder. Har läst din blogg och förstår att livet inte är busenkelt för dig.
  Varm kram!

  Gilla

 3. Känner igen mig så väl i detta inlägg! Roxi är, o kommer förmodligen vara länge ännu en ”plåga” vid hundmöten, men det går åt bättre hållet hela tiden och jag försöker hålla mig lugn varje gång. Nu när vi har gått små promenader tillsammans med valpen och mött hundar har det gått sååå mycket bättre (trots löptid vilket sätter hennes hjärna ur balans…), vet inte riktigt vad det beror på men kanske för att jag försöker hålla mig extra lugn för valpens skull eller om hon känner trygghet av att ha valpen brevid som är lugn? skönt är det iallafall och hoppas det bara går åt rätt hål med båda 🙂 Lycka till åt er träning också, det är tungt men det går!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s