Effekten av skvallerträning

Idag blev det en lång promenad inne i stan, i den vackra stadsparken. Vi var ute i över en och en halv timme medan Mikael var på sjukhuset. Det kändes väldigt skönt, både för min del och för hundarnas. Det märktes att det var länge sedan de var inne i stan, Amy och Wynee tyckte att det var jääääättekul medan Dia var lite nervös. Men Dia är verkligen betydligt lugnare nu än när hon var yngre. Stadsparken är ett utmärkt val för hundpromenader faktiskt. Stor, med många olika vägar att avnjuta, vacker, man kan välja att gå bland folk men också att gå lite mer avsides. Det är öppet nog att ta ut svängarna när man får hundmöten, och det finns många bänkplatser att öva passivitet vid.

Vi promenerade, gjorde lite dogparkour på bänkar, stenmurar och annat, satt och vilade och tittade på alla färgglada blommor. Sedan mötte vi upp Sara och gick med henne. Det är så otroligt kul att se Dias reaktion när hon ser Sara på avstånd. Hon blir överlycklig, vevar med svansen och vill fram och hälsa.

En annan sak som är bra med att vara inne i stan är att det rör sig en hel del hundar, så vi får chansen att öva lite. Amy och Wynee uppförde sig exemplariskt idag! När de fick syn på hundar kom de genast fram till mig, vilket visar att all skvallerträning har gett resultat. Till och med när vi mötte en stor svart hund som skällde på mina hundar så kom Amy och Wynee genast till mig, vi gick undan lite och de satte sig lugnt vid min sida. Dia, som på hemmaplan kan vara ett monster vid hundmöten, är bara tillbakadragen när vi är inne i stan, så hon gör inte så mycket väsen av sig. Men riktigt kul att se på Amy och Wynee hur mycket bättre de har blivit efter all träning. Då blir man som matte väldigt glad. Det är så skönt att känna att det är jag som har kontroll. Det lämnar en harmoni och en inre glädje i själen.

Saken är ju den, att när man upprepar någonting tillräckligt många gånger så blir det en vana. Jag lär mina hundar att jag vill att de tar kontakt med mig om vi ser en annan hund. Jag lär dem att jag vill att de kommer in till mig, och sedan gör det jag ber om, antingen sitter och väntar, eller går bredvid mig. Därefter väntar en belöning. Det fanns en tid då varken Amy eller Wynee hade en aning om vad jag förväntade mig av dem i dessa situationer. Men genom att jag beter mig på samma sätt vid hundmöten så är det som om vi har fått in en rutin. Skvallerträningen handlar ju  om att få dem att associera andra hundar med att de får en belöning om de tar kontakt med mig, och det har verkligen fungerat på godisråttorna. Denna metod kan jag däremot inte använda mig av när det gäller Dia, då hon helt enkelt inte är så intresserad av godis. Eller leksaker heller för den delen. Där handlar det mer om att skapa ett avstånd så att hon känner sig trygg. Först när hon är trygg kan jag börja använda mig av belöningar. Men det kommer sakta men säkert.

Med Amy och Wynee började jag med klicker. Det har haft stor effekt. Men jag märkte efter hand att jag kunde gå över till att bara använda ordet ”bra”, på det där ljusa sättet som innebär belöning. De lyssnar direkt. På många sätt är det skönt att inte vara beroende av en klicker, framför allt när man jobbar med flera hundar samtidigt. Ordet ”bra” (jag säger det på ett speciellt sätt som jag gör när jag belönar dem) fungerar nästan lika bra som en klicker, och jag hade redan börjat skvallra med klicker när jag gick över till ordet. Nu har de börjat komma till mig spontant när de ser andra hundar, utan att jag behöver göra något ljud, och det är då man känner att det ger resultat, för det är ju dit vi vill!

IMG_8285 (2) (1280x864)IMG_8183 (2) (1280x853)IMG_8199 (2) (1280x853)IMG_8135 (2) (1280x860)IMG_8256 (2)E (1280x857)IMG_8252 (2) (1148x1280)IMG_8163 (2) (999x1280)IMG_8219 (2) (1280x929)IMG_8156 (2) (938x1280)IMG_8147 (2) (853x1280)IMG_8258 (2) (1280x858)IMG_8245 (2) (1280x822)IMG_8179 (2) (1280x853)IMG_8200 (2) (1280x874)IMG_8202 (2) (1280x855)IMG_8282 (2) (1280x825)IMG_8261 (2) (1280x853)IMG_8230 (2) (1280x913)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s