Kreativitet och tankar om att vara HSP

Nu för tiden ägnar jag min tid åt att måla, teckna, skriva och gå i skogen. Och fundera över framtiden. Jag har sedan en längre tid bestämt mig för att byta jobb. Jag arbetade tidigare på socialtjänsten, med barnavårdsutredningar. Efter tre år och helt utsliten insåg jag, inte bara att jag måste skydda mig från den stress som finns inom organisationen, men också att jag som person inte borde arbeta med så tunga saker.

Har du hört talas om HSP? Det står för Highly Sensitive Person syftar till ett personlighetsdrag som ca 15- 20% av befolkningen har. Det innebär att man har ett känsligare nervsystem än andra, att man tar in fler intryck samt att man bearbetar intryck mer djupgående. Jag är definitivt en HSP. Sedan jag började läsa om det är det som om mitt livspussel har fallit på plats. Jag har äntligen förstått varför jag är som jag är. Mer att läsa om HSP hittar du HÄR.

Det finns många fördelar med att vara HSP, som att man t ex kan uppleva mer glädje över små detaljer, att man har ett rikt inre liv. Man är känslig och lyhörd inför andras känslor och sinnesstämningar. Men det finns också nackdelar. Det leder lätt till att man blir inåtvänd och tillbakadragen. Och det är inte lätt att armbåga sig fram på dagens arbetsmarknad, där man bara värdesätter framåtanda och prestation. Prestation är förenat med ångest generellt för folk med HSP och för mig i synnerhet.

Så, tillbaka till det här med jobb… Det är alltså inte så lätt att veta vad man ska jobba med som kommer att fungera över tid. Ett jobb man kommer att klara av och trivas med. Som inte blir för mentalt belastande.

Jag kanske inte sa det, men det är inte så svårt att förstå att många som är HSP också är konstnärligt lagda 🙂 Om du vill se mer av min och min systers konst så hittar ni vår konstblogg på geminaarts.blogg.se.

IMG_9181 (2)

Som HSP kan man också beröras väldigt djupt av musik, konstverk och av naturen. Kanske därför man njuter så otroligt mycket ute i skogen. Fast jag är ju en älskare av berg, sjöar och hav. Egentligen skulle jag bo i Norrland. Här kommer i alla fall lite bilder från idag. Nu är det sommarkänsla igen!

IMG_8924 (2) (1280x853)EIMG_8996 (2) (1280x853)IMG_8964 (2) (1280x853)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s