Att vara ensam

Engelska språket har ju ett fantastiskt sätt att skilja mellan känslan att vara ”alone” och att vara ”lonely”. Det finns inte riktigt någon motsvarighet på svenska. Och det är ju lite konstigt, eftersom det är en fruktansvärd skillnad på att vara ”alone” och att vara ”lonely”. Att vara ”alone” kan ju vara någonting man väljer själv och som man upplever som positivt. Men det är nog inte många som pratar om ”lonely” i positiva termer.

När man pratar om att känna sig ensam, så syftar man ju ofta på känslan att vara ”lonely”. Att vara nära anhörig till någon som har drabbats av en allvarlig sjukdom kan resultera i just den känslan; ensamhet. Jag och Mikael bor tillsammans, och spenderar väldigt många timmar ihop i hemmet. Ändå känner jag mig ensam. Man är ensam om att ha ett ansvar för mat, städ, tvätt, hundar, mediciner, kalendern, telefonsamtalen, kontakten med omvärlden, att vara den kloka som håller fast vid rutiner.

Visst, det är uttröttande. Jag sover dåligt om nätterna och är trött på dagarna. Men jag uthärdar. Det som jag upplever som den allra största själsliga törsten är längtan efter någon att dela hundlivet med. Jag saknar någon att dela promenaderna och träningen med, att ha en medarbetare i jobbet att vara hundägare. Så just nu består mitt liv ganska mycket utav att leta mig utåt, att träffa folk och att inhämta den här efterlängtade glädjen som man känner när man har delat härliga ögonblick med människor man tycker om. Hur får man det att gå ihop att jag är en person som BEHÖVER vänner och ett socialt liv, samtidigt som jag lever med någon som verkligen behöver mig och som helst drar sig undan?

Det är det jag försöker klura ut.

Idag var jag och hundarna på en regnig promenad i skogen. Blött men mysigt! Det härliga med att bo på landet är att det blir skogspromenader nästan varje dag ❤

20150918_13393920150918_13394620150918_13405720150918_133912

3 reaktioner till “Att vara ensam

 1. Hej
  Du är en enastående människa, glöm inte bort det.
  Sträck på dig & var stolt över din kärlek t Mikael.
  Du tänker mycket & visst det är ngt som är positivt att du tänker, ler. Tänk om du bara harvade på.
  Du har satt upp nya mål för din framtid. Hur många orkar det i svåra stunder?

  Kan du hitta dina kompisar? Bjud dit dig på en kaffe & ta en eftermiddag eller så bortifrån hemmet. Kärlekn blir inte mindre för att du gör det

  Jag menar att du är verkligen duktig som har orken & lusten i den svåra situation ni hamnat i.
  Ja som jag sagt tidigare hundar & natur ger oss krafter & har förmågan att på verka oss positivt.
  Ha en skön helg i den blöta skogen.
  Den är lika blöt på ön.
  Hoppas att du inte ta illa upp för min frispråkighet.

  PS,
  Du är fortfarande duktig på att fota/DS

  Gilla

 2. På norsk har vi ordet alene (alone) og ensom (lonely). Det er en stor forskjell 🙂

  Det er en vanskelig balansegang mellom å ta seg av dem man er glad i og å gi seg selv tid til å være sosial med andre 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s