Okunskap och nyfikenhet

Generellt är jag inte en person som dömer andra. Om de inte beter sig illa mot andra människor eller djur det vill säga. Men det finns ett fenomen som jag blir allt mer less på. Det är folk som tror att de ”vet allt”, utan att de har ”läst en massa böcker”. Så hur går det ihop nu då? Varifrån har de hämtat sina kunskaper? Självklart kommer mycket kunskaper, och ofta ovärderliga sådana, från ERFARENHET. Men samtidigt så vet jag som har studerat i fyra år på högskolan, att erfarenhet ÄR INTE ALLT.

När du har kunskap utifrån erfarenhet så har du ju kunskap inom ett begränsat område; just det du själv har erfarenhet av. Men det är långt ifrån hela verkligheten. Jag brukar tänka att ju mer teoretisk kunskap du har i botten desto mer kan du bedöma dina erfarenheter; du har din egen erfarenhet MEN du vet också att det kan vara väldigt olika för olika människor, hundar och andra varelser, i olika situationer och kontexter.

Det är många som lever i sin lilla bubbla. Som säger; ”jag är uppväxt med hund och vi har alltid gjort så här”. Jo det är klart att det finns ett värde i den erfarenheten. Men det händer saker hela tiden, inom forskning och inom andra områden. Om man inte kan eller vill hålla sig ajour, så tycker jag att man kan stanna utanför debatten. De jag har minst respekt för är de som har hittat sin ”Guru” och dyrkar dem likt en gud. INGEN människa, varken professor eller yrkesman, kan allt eller vet allt. De jag har mest respekt för är de som inhämtar kunskap från flera olika källor, granskar dem kritiskt och sedan bestämmer vad som passar för just dem. Det här kan man mycket väl applicera på hundträning. Saker tenderar att bli väldigt svart eller vitt.

Jag vill ha en nyfikenhet inför det vi inte förstår, det som är främmande. En nyfikenhet att ta reda på mer och inte bara ”tycka” en massa saker. För man ska komma ihåg att all ”fakta” också är ett urval av all forskning, det som man finansierar och finner mest relevant. Och det är trender och influenser som styr forskningen.

Som forskare måste man också hitta fakta som säger emot den hypotes man har, för att bli tagen på allvar. Människans hjärna fungerar så att den söker efter bevis som talar för det man redan tror på. Och som ni förstår så är verkligheten mycket bredare än så.

Okunskap i sig stör jag mig inte på, men när det inte finns någon nyfikenhet att ta reda på mer, från oberoende källor, och själv reflektera över de fakta man hittar, men ändå ska uttrycka sina åsikter som om det vore fakta, ja då stör jag mig.

IMG_3036 (2)E

3 reaktioner till “Okunskap och nyfikenhet

 1. Visst är det så att att kunskap är det bästa. Men att inte ha kunskap får inte hindra oss från att tycka.
  Forska är en sak, att tycka en annan.
  Men att vara besserwisser, nä fy.

  Ödmjukhet måste finnas oavsett vilken utbildning & bakgrund vi har.
  Du är ju en klok människa & jag skickar en länk om indianhövdingen Seattle tal t USAs president 1854.

  Det är ett tal som visar på ödmjukhet inför naturen. Om jag skall vara ärlig så vet jag inte varför du får det, ingen kritik mot dig. Talet dök bara upp i skallen. Ja tycker det är bra.

  http://user.tninet.se/~aes747f/seattle.htm

  Du får ha överseende med att jag tycker vad du skriver eller som det går att säga på ett annat sätt Gud må förlåta mig mina synder.
  Ha de gott

  Gilla

 2. jättefin text tycker jag 🙂 Min åsikt är dock att; visst kan man tycka saker, men om det inte på något sätt är förankrat i någon form av forskning så är det rätt ointressant. Detta gäller förstås inte om det handlar om konst, mode, religion, musik eller annat som är baserat på ”tycke och smak”. Däremot berikar det oss alla att ta del av tankar som är främmande för oss 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s