Vad är en familj?

Vårt samhälle är uppbyggt på idén om kärnfamiljen. Men en familj kan ju vara så mycket mer än så. Ibland får jag för mig att det här med den klassiska kärnfamiljen inte riktigt passar mig. Många människor i västvärlden är i dag ganska ensamma om man jämför både med hur det var förr i tiden och hur det är i andra delar av världen.

För mig har ju självklart min sambo varit min familj, men lika mycket mina hundar, mina föräldrar och min tvillingsyster. Min pappa har under en del av sitt vuxna liv bott i kollektiv. Det är dock ingenting som skulle passa mig, då jag har ett stort behov av att få vara för mig själv och ha det lugnt och tyst omkring mig. Men däremot skulle jag gärna bo antingen som grannar eller att man hade en stor gård och bodde i olika hus. Att få ha en ”storfamilj” nära inpå tror jag skulle vara väldigt bra för mitt mående.

Nu när jag kommer att bli ensam här på gården så går ju tankarna runt hur jag skulle vilja leva. En trevlig tanke är ju att ha någon som man tycker om och kommer bra överens med som t ex kunde hyra gästhuset. Det är ett litet hus på gården med både kök, dusch och toalett. Och tänk vad roligt den vore med en person som själv hade hund som gick bra ihop med mina.

En familj är ju egentligen bara en grupp av människor som känner samhörighet. Det är den här samhörigheten jag vill åt och jag önskar mig ett liv med närmare kontakt med de som betyder mycket.

Till nåt helt annat bara.. Dia löper nu och gör det rikligt! Jag svabbar golvet flera gånger per dag. Jag brukar inte ha tikskydd på henne då jag tycker att det är bra att hon får tillgång till att tvätta sig. Det här är hennes andra löp. Hon har blivit väldigt busig nu när hormonerna härjar i henne, och hon är på stackars Amy väldigt mycket. När jag ser att Amy inte vill längre får jag visa Dia att det räcker. Amy säger ifrån, men hon är helt enkelt lite för snäll, och Dia är dålig på att respektera Amys signaler. Dia kan vara en riktig retsticka.

IMG_3248 (2)EIMG_3252 (2)EIMG_3297 (2)EIMG_3249 (2)EIMG_3260 (2)E

2 reaktioner till “Vad är en familj?

 1. Hej.
  En familj är som du säger ett ord. I andra kulturer, så är banden mellan medlemmarna i familjen eller gruppen av människor starkare.
  Det som binder människor samman kan vara tro, yrke. levnadssätt. Tex Amishfolket, Laestadianer, Samer, olika naturfolk världen över som behöver hålla ihop för sin överlevnad, eskimåer, stammar i Nya Guinea, Afrika, Amazonas.I Sverige var det samer i sk sitor.

  Så visst är den tanken god.

  Industrialismen medförde att Sverige splittrades upp & avstånden & därmed sambandet till nära kära blev länga.
  Att bo i kollektiv ställer ju vissa krav på kollektivets medlemmar. Idag kanske det är svårt att få folk att leva i kollektiv när den allmänna tanken är: sköt dig själv & skit i andra. Industrialismen har ju pågått i olika etapper.

  Den industriella revolutionen markerar en övergång från jordbrukssamhället till industrisamhället. Industrialismens första fas inleddes i Storbritannien under senare delen av 1700-talet & fortgår.

  Visst människans grund är ju inte att leva i ensamhet. Visst vore det fint om fler kunde leva i kollektiv.
  Det finns några ”rester” av kollektivboende i ”hyreshus” i Sthlm.

  Att hyra ut gästhuset borde inte vara svårt, att hitta ngn med samma intressen är kanske lite bökigare. Du har ju tagit första steget här & nu. Lycka till med det. Kan du inte hitta ngn i din närhet? Det skulle underlätta.

  Ja löpande tikar är besvärligt. Nu har vi bara Nelly som inte är kastrerad & hon sköter det bra själv men visst får vi torka upp efter henne.

  Ha de gott med all lycka.

  Gilla

  1. Ja precis, spännande kommentar 🙂 vår verklighet är ju inte den enda… I uppsala är det ju verkligen bostadsbrist, så att hitta någon borde inte vara problem, däremot som du säger kan det ju vara lite svårare att hitta någon med samma intressen. men egentligen räcker det med någon som man gillar och kommer överens med 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s