Varg/hund

Jag hamnade på Per Jensens hemsida och fastnade i hans intressanta forskning. Jag har gillat honom sedan jag såg hans föredrag ”hundar är inga vargar” och läste hans bok ”Hunden som skäms”. De studier han redogör för som handlar om jämförelser mellan hund och varg är väldigt spännande, kanske extra mycket just för att jag har en varghund. Det sägs att csv har som högst 25% varg i sig. Sen varierar det naturligtvis mycket mellan individerna beroende på avel och härkomst.

Det som blir så intressant är när man läser om vad som skiljer varg och hund. I en artikel på hemsidan skriver han om att vargen löser problem på ett helt annat sätt än vad hunden gör. Vargen försöker om och om och om igen, och lyckades dessutom i en studie med en burk och ett snöre lösa uppgiften i 80% av fallen, medan bara 5% av försöken lyckades för hundarna. Hundarna löser problem genom att ta hjälp av människan om de stöter på problem. I försöket med burken ägnade hundarna mellan 10 och 40% av tiden åt att stirra på människan och ”be om hjälp”. Ingen av vargarna tittade på människan överhuvudtaget.

Om jag jämför Amy med Dia ser jag faktiskt det här mönstret rätt tydligt. Amy ger upp väldigt fort och tittar på mig och ber om hjälp, medan Dia är envis och fast bestämd att lösa problemet på egen hand. Och det är Dia som snabbt lär sig öppna dörrar, öppna fönster, öppna skåpluckor, öppna barngrinden, hoppa över höga staket, springa omvägar för att sedan genskjuta, tugga sönder linan om hon är fastspänd, tugga sönder Amys lina om Amy är fastspänd, krypa ur selen om hon inte kommer loss osv… Amy skulle säkerligen klara allt det där, men det är som om hon inte själv kommer på att lösa problemen. Hon finner sig i situationen och väntar på att husse eller matte ska komma och hjälpa henne.

Dia känns också över lag mer ”intelligent” än Amy. Inte för att Amy är dum, men hon är en HUND. Dia känns mer….vild, faktiskt mer som en varg. Sen är ju Dia till största delen hund vilket också märks, men Jensens forskning belyser ju just skillnaden mellan varg och hund, och det säger mycket om Dia.

IMG_2178 (2)E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s