Förmågan att förändras

Jag funderar ganska ofta över i vilken utsträckning individer egentligen förändras. När jag var ung och optimistisk och studerade psykologi på högskolan hade jag en rätt ljus bild av människors förmåga att förändras. Men med åren och en ökande samling erfarenheter han jag insett att det inte är fullt så enkelt. Till exempel har jag ju alltid trott på min egen förmåga att förändras, men har efter ett tag tvingas inse att jag är på ett visst sätt och alltid kommer att vara det, mer eller mindre.

Å andra sidan har jag gått från att vara en stadsmänniska till att bli en lantis. För tio år sedan fanns det inte i min världsbild att jag skulle bo ute på landen, på en gård. Behöva gå ut tidigt på morgonen och hämta ved för att värma upp huset. Men det är ju så… när intressena skiftar så förändras man. Jag kan säga att jag är väldigt annorlunda nu även om man bara går bakåt fem år.

Så hur fungerar det? Hur mycket är det möjligt att förändras?

Det som förblir mer eller mindre oförändrat är det som kallar temperament. En del är livliga, andra är lugna, en del är utåtriktade, andra inåtriktade. Detta är egenskaper som hör till personligheten och tenderar att vara detsamma under hela livet. Sedan utvecklas man ju, är man blyg kan man bli mindre blyg ju äldre och mer trygg i sig själv man blir.

Samma sak med hundar. Du kan lära dem en massa saker och de kan utvecklas, och förändras. Men saker som hör till deras personlighet kommer förmodligen alltid att finnas där. Även om Dia kommer att bli mindre försiktig ju äldre hon blir så kommer hon nog aldrig bli en hund som älskar alla. Och det gäller att utgå ifrån hundens förutsättningar och personlighet när man jobbar, annars kommer man bara att krocka om och om igen.

Men det är ändå häftigt när jag kommer på mig själv med att stå i ladan och stapla ved och trivas med det, och den kontrast det skapar när jag tänker tillbaka på mitt tidigare liv. Jag tror dock inte att det är någonting som helt plötsligt förändras inuti, utan att det på något plan alltid funnits där utan att man har vetat om det.

IMG_3383 (2)EIMG_3465 (2)EIMG_3475 (2)EIMG_3508 (2)E

I morse var vi ute länge och lekte på gården, som var täckt av frost. Längtar riktigt mycket efter snön nu! Zelda har hittills inte varit med så mycket i Amys och Dias vilda lekar, men idag busade de alla tre jättefint och det var kul att se.

IMG_3399 (2)EIMG_3405 (2)EIMG_3469 (2)EIMG_3594 (2)EIMG_3509 (2)EIMG_3501 (2)EIMG_3528 (2)E

2 reaktioner till “Förmågan att förändras

  1. Det där med temperament blyg, livlig osv. handlar nog också om vilka förväntningar omgivningen har på oss. Om man var blyg när man var lite förväntas man kanske vara blyg resten av livet. Men mycket är föränderligt. Vi kan vara blyga privat men kanske inte i vår yrkesroll som ex. journalist. Så tror jag 🙂

    Gilla

    1. Absolut, man kan ju spela olika roller! Det gör vi ju lite hela tiden…Och om man konsekvent ändrar sitt beteende så kan ju även känslan inuti förändras.Och mycket handlar ju också om vad man har för bild av sig själv. Mycket kan man förändra, men mycket måste man också lära sig att acceptera och leva med 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s