Inte hård med envis

En sak slog mig när vi var ute idag, jag och hundarna, och det var att jag faktiskt har förändrats ganska mycket, särskilt i förhållande till dem. I grunden är jag nog en rätt otålig person, jag hatar att stå i kö, jag har svårt att lyssna på långa monologer, jag spolar fram till det väsentliga i alla youtubeklipp för att jag inte orkar med allt annat, jag har svårt att sitta stilla länge (förstår inte hur jag klarade mig fyra år på högskolan :p).

Samtidigt har jag ju valt raser som kräver MYCKET tålamod. De är envisa till sinnet så det gäller att vara ännu mer envis. Jag kommer inte ihåg var jag läste det, men i någon hundbok stod det ”den envisaste vinner”. På något sätt har det fastnat i huvudet på mig och har hjälpt mig mycket när det gäller att hantera dessa hundar. Är man bara envis så behöver man inte vara hård. Jag har lärt mig och blivit bättre på att inte tappa tålamodet, utan hålla fast vid det jag har bestämt. Att vara envis skänker mig också ett slags lugn. I stället för att bli frustrerad och kanske arg för att man inte vet hur man annars ska hantera vissa situationer, så skapar envisheten istället en känsla av kontroll; jag vet vad jag håller på med.

Det finns åtminstone ett sammanhang där man däremot inte gärna använder sig av envishet, och det är vid träning och inlärning av tricks och liknande. Om hunden inte vill eller tröttnar hjälper det ju inte att man fortsätter att envisas, utan helst lägger man ju av innan hunden tröttnar. Där är det liksom mer på hundens villkor eftersom det viktigaste är att hunden uppskattar det man gör tillsammans.

Det bästa med envishet är att man faktiskt kan vara glad och envis samtidigt. Det kan fortfarande vara en positiv stämning mellan mig och hunden, trots att det är en liten ”kamp”. Att göra saker lustfyllt är det allra roligaste sättet att träna hund! Svävade ut lite, men i alla fall. Envishet och glädje, förespråkar jag 🙂

Här kommer lite bilder från skogen när det var så där frostigt och vackert, det kan man behöva när det är plusgrader och regn igen!

IMG_7791 (2)EIMG_7832 (2)EIMG_4676 (2)EIMG_4677 (2)EIMG_7841 (2)EEIMG_7862 (2)EIMG_7785 (2)EIMG_7782 (2)EIMG_7829 (2)E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s