Att vara välkommen hos andra

Det jag tycker är den största, ja egentligen den enda nackdelen med att ha många hundar är att det ibland kan vara bökigt när man ska bort. Särskilt som nu vid juletider, då man ju vill åka och hälsa på släkt och vänner. Att ta med sig en hund är inte samma sak som att ta med sig tre, och dessutom stora hundar. Så länge det inte är längre tid än att man kan lämna dem hemma går det ju bra, men om man ska fira jul eller nyår blir det ju väldigt många timmar.

Jag har haft turen att alltid vara välkommen med mina hundar hos mamma och pappa, men när en tillslut blev tre så märker jag att det inte alltid är så populärt, speciellt inte för pappa. Jag undrar så hur alla ni andra har det, ni som har många hundar? Det finns ju möjlighet att ta hjälp av någon dagmatte och till och med hunddagis, men dels så kostar det väldigt mycket om man ska lämna bort alla tre, och sen så finns det ju inte på kartan att jag kan lämna Dia till någon främmande person.

Jag har fått tacka nej till tre nyårsinbjudningar på grund av hundarna. Den ena hos min syster eftersom hennes sambos bror som är tokallergisk ska komma dit, och en hos en kompis som har en massa katter, illrar och möss. Den tredje hos min pappa, där mina hundar vanligtvis brukar vara välkomna, men då det skulle komma gäster så tyckte pappa att det blev lite rörigt med fyra hundar, tre katter och en massa folk. En hopplöshetskänsla och en sorg slog till ett kort tag, då jag såg framför mig att jag skulle bli tvungen att sitta själv hemma på nyårsafton.

Det är inte det att jag blir sur på folk som säger nej, för visst har jag förståelse för att man kan tycka att mina hundar är både stora och många. Det är mer en sorg över att man hamnar i ett läge då det känns som om man måste välja mellan hundarna och familjen. Mina hundar är min familj, och de är nästan hela mitt liv just nu. Det är så här jag vill leva; med många hundar och jag har ju en inre önskan om att det ska kunna gå att få ihop det livet med att hälsa på min familj.

Jag skrev och förklarade situationen för min mamma, som svarade att jag och hundarna självklart var välkomna till dem, och en hel del hjärtan. Då blev jag rörd. Ingen har ställt upp så mycket för mig det senaste året som min mamma. Hos henne är jag alltid välkommen, och hon gör sig mödan att åka ut och hälsa på  mig titt som tätt. Och hon ställer upp som hundvakt, och hon köper julklappar till mina hundar.

Tyvärr blir det ju i längden så att de vänner och familjemedlemmar som man bara kan träffa ”hundfri” de träffar man mindre. I alla fall jag.

Idag har jag och Sara gått en härlig promenad i solen, och äntligen är det minusgrader!

IMG_8645 (2)EIMG_8649 (2)EIMG_8613 (2)EIMG_8625 (2)EIMG_8705 (2)EIMG_8692 (2)EIMG_8694 (2)EIMG_8701 (2)EIMG_8711 (2)EIMG_8656 (2)EIMG_8676 (2)EIMG_8660 (2)E

 

12 reaktioner till “Att vara välkommen hos andra

 1. Känner igen det där.. Man pusslar och pusslar men ibland går det bara inte ihop.. ibland väljer jag att stå över eller så får folket komma till oss, alternativet är också att jag väljer att åka senare så att hundarna inte är själva lika många gånger.. men det är det värt alla dagar i veckan 🙂 ❤

  Gilla

 2. Jeg har fem hunder og er heller ikke velkommen alle steder. Etterhvert som årene har gått så er jeg heller hjemme med mine firbeinte enn å besøke dem som ikke godtar dem. Jeg er også avhengig av mine foreldre om jeg skal bort og ikke kan ha dem med. Men det har blitt en vane å prioritere hundene… nei jeg angrer ikke på det.

  Gilla

  1. nej det blir ju så mer och mer, att man måste prioritera hundarna framför vissa där man inte är välkommen, och så får det vara! Man får se till att hålla hårt om de som tar en och hundarna för vad man är 🙂

   Gilla

 3. Jag har bara en mellanstor hund som blir lätt stressad och är lite ouppfostad. Han är välkommen de flesta gångerna men inte omtyckt. Förut kände jag mig besvärlig och i vägen för bekanta men nu skiter jag i vilket. Jag
  respekterar deras åsikter och förstår dom många gånger men min hund är min familj. Accepterar de inte detta så får det vara så. 🙂

  Gilla

 4. Hej
  Ja hundarna går före allt annat & inhysa dem på dagis eller liknande är för dyrt.

  Som nu i jul hade vi hyrt ett ställe med övernattning där vi kunde vara 7 vuxna & 4 barn från 2 år till 8 år. Trevligt på alla sätt vis med bastu & bad lek & stoj. För hundarna som inte är vana vid så många & så många barn blir det jobbigt

  Jag fick åka hem & sova med kompisarna för att de skulle kunna koppla av.. De slocknade på en gång när jag kom hem vid 19-tiden. De är så det är med hundar. Att vara borta med dem är bara att glömma; att åka bil långa sträckor= många timmar åsså bara att glömma.

  För mig så går hundarnas väl & ve främst. Som längst har vi lämnat dem 6 timmar men det är i längsta laget & tack å lov det bara skett 2 ggr under 12 år.

  Att åka på semester i bil går inte då Nelly blir åksjuk & så himla roligt att åka länga sträckor i bil för dem är det inte.
  Numera åker de med mig in till Norrtälje för att gå i ett torrt motionsspår ty när det är blött på ön så är det blött samt att det är dåligt med stigar. Bilresa på 20 min.
  Nu i natt är det kallt så det kan bli en bra skogsprommis på ön i morgon.

  Kontentan det är ”värre” med hundar än med småbarn. De senare växer upp & lämnar hemmet medan hunden/hundarna har du med dig hela deras liv.

  Vi får tänka positivt att de skänker oss en glädje, värme, tillgivenhet & tilltro som ibland en människa inte kan ge oss.

  För mig är de tre, mina kompisar. De är som Sara säger lite ouppfostrade. Ler.

  God fortsättning & ha de gott.

  Gilla

 5. Jag känner igen mig.. oftast bjuder jag hem folk istället för att inte behöva släpa med hundarna som ändå viftar omkull nånting med svansarna eller skäller på folk som kommer osv. Chevy är ju annars lätt att ha med sig överallt då han verkligen älskar alla människor, men han förstår ju inte att alla inte älskar honom lika mycket vilket kan bli jobbigt då han går o gnider dregel och hår på icke-hundmänniskor hehe. Roxi är ju min lilla surtant som lyder bra och kan ligga stilla hemma hos andra, men hon gillar däremot inte främlingar/gamlingar så vid alla jultillställningar osv får hon hållas hemma för att inte behöva stressa upp sig av mor-/farföräldrar och ligga o morra någonstans. Den här julen åkte vi bara bort på kvällen i 3h så hundarna inte behövde vara desto längre ensamma, men mitt mål är att kunna ha med dem utan att de märks av hos gäster. Att de kan vara tillräckligt passiva för att alla ska uppskatta dem, för känslan av att bara vara ivägen med två svansar i fötterna är inte så trevlig.. när resten av familjen är icke-hundmänniskor o suckar ”vilket hundliv du lever” JAA och jag älskar det!! 😀

  Gilla

 6. Mina föräldrar har sju hundar, och med mina tre blir det tio 😛 Det blir lite rörigt en stund, men skillnaden mellan sju och tio är ju inte så stor.

  På juldagen skulle vi till Lennys bror, och hundarna var inte välkomna in utan skulle få vara i garaget! Jag blev skitsur, så hundarna fick vara hemma och så var vi tydliga med att vi bara kunde vara borta 6 timmar. Usch, låta hundarna ligga ensamma på en okänd plats där det är kallt. Sen vet man ju inte vad det finns för giftiga saker i golvet (olja, glykol) och jag kan ju inte garantera att hundarna inte sätter igång och renoverar. Kanske ska erbjuda att deras barn kan vara i vårat förråd när de vill komma hit…

  Lennys familj tror att hundarna är stökiga, MEN det är dom som gör dom stökiga. De tjatar hysteriskt ”Nej, nej! Inte hoppa! Inte hoppa! Ta det lugnt! Ta det lugnt!”. Inte konstigt att de går i taket då…

  Gilla

 7. Mina 2 brukar vara välkomna med mig, annars brukar jag ha turen att vänner eller grannen kan ställa upp som hundvakt. Familj & vänner vet vid det här laget att där jag är, där är mina hundar med. De som inte är med på det, ja de träffar man sällan eller nästan aldrig, såvida de inte kommer hem till mig. Är det inte länge jag ska vara borta & jag själv känner att det skulle vara enklare att vara utan hund så kan de vara hemma själva en stund, eller i bilen eller i hundgården som de nu börjat föredra 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s