Att uppfostra andras hundar

När man kommer till ett skarpt läge har man full rätt att försvara sig själv, sin hund och sin egendom, det anser jag till fullo. Men det är också där rätten att uppfostra andras hundar bör ta slut. Jag kan reagera på när andra människor, framför allt de som inte känner mina hundar så väl, tar sig friheten att ”uppfostra” dem.

Som jag skrev i början; om det handlar om att skydda sig själv eller sin hund får man ta till det som krävs, men när det sedan kommer till att tillrättavisa eller skapa konsekvenser, det anser jag är ägarens uppgift. Alla hundägare har sin egen syn på uppfostran och hur olika beteenden ska hanteras. Och man ska komma ihåg att många hundar kan reagera på att bli ”uppfostrade” av andra än husse och matte.

Ta Dia till exempel. På grund av hennes skygghet har jag bett de jag känner att det är JAG som måste säga till henne eller hantera henne överhuvudtaget. Om hon gör någonting som besvärar någon annan får de säga det till mig, istället för att själva ge sig på Dia. Detta för att Dia bara ska ha positiva erfarenheter av främmande människor. Med Amy är det ju annorlunda, hon älskar allt och alla och tål tillsägelser även från andra.

Jag uppskattar när andra frågar hur de ska bete sig kring mina hundar, och inte går in med sina egna värderingar och metoder. En annan skillnad är ju platsen man befinner sig på. Hemma i mitt hem gäller mina regler, men om vi är hos andra måste ju deras regler få gälla. Men även där tycker jag att man ska överlåta uppfostran till ägarna, om det inte är så att man känner både hunden och ägaren väl och vet vad som gäller.

Idag innan jobbet blev det en långpromenad med långlinor. Det är perfekt på de platser där man vill att hundarna ska ha lite mer frihet, fast man är lite osäker på miljön, ex att det kan komma andra människor och hundar.

20160118_101447E20160118_101439E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s