Att acceptera är inte samma sak som att förlåta

Hur man hanterar motgångar är väldigt olika från person till person, men rätt avgörande för hur man lyckas gå vidare och bli lycklig, visar forskning. Acceptans är en förutsättning för att man ska kunna gå vidare. Tyvärr är det många som missförstår detta, och tror att man i och med acceptansen också förlåter hemskheter. Men det är helt fel. Att acceptera betyder INTE att man förlåter, eller att det inte är hemskt det som har hänt. Det betyder bara att man accepterat att det har hänt. Det är viktigt eftersom det faktiskt HAR hänt, och det går inte att backa tillbaka tiden.

Min älskade syster var på ett seminarium om detta och de diskuterade olika sätt att hantera kriser i livet. Ni kan ju tänka er värmen som spred sig i min kropp när hon efteråt berättade att hon hade använt mig som ett exempel på någon som kan konsten att acceptera det hemska som hänt. Hon sa till mig att hon tycker att jag ända sedan hjärnblödningen slog till, har lyckats acceptera och att jag inte har fallit i bitterhet med tankar som ”varför hände det här just mig”. Det är självklart att jag i vissa stunder har känt så, och att jag har mått mycket mycket dåligt. Men det har inte lyckats dra ner mig. Acceptansen har hjälpt mig att sätta ena foten framför den andra.

Det värsta är ju att det fortfarande inte är över. Gården ska säljas, och det har inneburit konflikter ska ni veta (men inte mellan mig och Mikael tack och lov). Jag har även här accepterat att den här tiden kommer att vara jävlig, att det är först när gården är såld och jag hittat ett nytt boende som jag faktiskt kan börja på nytt. När jag blickar tillbaka kommer det säkert att ha gått två år sedan allt det hemska började. Två år av mitt liv. Men som sagt, acceptera och fortsätt kämpa. Många saker har jag vunnit under den här resan. Och tillslut så KOMMER det att bli bra. Vi kommer att hitta ett nytt mysigt boende och en ny väg i livet.

Alla har sina sätt att ”ta hand om sig själv”. För mig är det allt från att ta en långpromenad med hundarna i skogen, en tur med kicksparken, en kopp te och en bra film eller hårdrock på högsta volym. Ibland ligger jag och Karak på golvet och kramas. Länge och under tystnad.

Och till alla de som tror och antyder att hundarna är och har varit en belastning för mig, oj ensam med tre hundar, så vill jag säga att det är precis tvärtom. De har gett mig styrkan att orka och glädjen att leva x tre! ❤

IMG_0449 (2)EIMG_0499 (2)EIMG_0474 (2)E

4 reaktioner till “Att acceptera är inte samma sak som att förlåta

  1. Vet precis vad du menar. Hundar tar inte energi, de ger och slutar aldrig ge. Hoppas allt går bra för dig. Inte roligt att veta att man har något jobbigt framför sig men när du väl kommit över det öppnar sig en ny värld.//Mirella’
    http://www.livetmedhund.se

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s