Det här med koppeltvång

Ja, då är det dags att sätta koppel på hundarna. Koppeltvånget brukar kunna diskuteras fritt på forum och andra ställen. En del är av åsikten att alla hundar ska vara kopplade oavsett hur lydiga de är, medan andra menar att om hunden inte jagar och går ”som om den vore kopplad” så är det okej. Sen finns det dem som totalt skiter i koppeltvånget och låter hundarna härja fritt precis som tidigare.

Så vad tycker jag och hur brukar jag göra? Egentligen så handlar det inte främst om vad som står i lagen för mig. Vi alla bryter nog mot regler då och då. MEN, det är konsekvenserna det får och anledningen till att lagen finns. Från och med nu börjar de vilda djuren fortplanta sig och få små ungar. Att låta sin hund springa runt och störa djurlivet tycker jag inte är okej. DÄREMOT, om du nu har en hund som går intill dig hela tiden, inte jagar, och alltid kommer på inkallning så kan jag inte se att kopplet har någon större betydelse.

Däremot tror jag att det är långt ifrån alla som låter sina hundar springa lösa under den här tiden som har sådan lydnad på sin hund. Jag har det inte. Även om de inte sticker, och inte jagar så kan jag ju inte påstå att de går fot bredvid mig när de är lösa.

Jag tar inte på mig rollen som någon kontrollant eller polis, men jag tycker att man ska respektera de vilda djuren. Och JO, det är skillnad när en hund springer runt med nosen i backen, in i snår och buskar, än när jag promenerar på en stig eller genom mossan. Hunden är ett rovdjur, den kan nosa sig till små rådjurskid som ligger och gömmer sig i höggräset. Det kan inte jag. Om jag skulle stöta på ett djur med ungar skulle jag respektfullt gå därifrån så försiktigt som möjligt. Skulle hunden göra det?

Så egentligen förstår jag inte varför denna diskussion återkommer vår efter vår. Jag har koppel på mina hundar nu, och ska de springa fritt gör vi det på särskilda inhägnad eller andra lämpliga områden. Tur att det har den stora gården att springa på också! Jag tycker inte heller att det är kul att behöva ha koppel på dem, klart man saknar att kunna ha dem lösa. Men lagen är inte till för oss, eller för våra hundar, utan för alla de andra varelser som vi delar naturen med.

IMG_0664 (2)EIMG_0756 (2)EIMG_0654 (2)EIMG_0680 (2)EIMG_0689 (2)E

10 reaktioner till “Det här med koppeltvång

 1. Jag tycker inte om när andra har sina hundar lösa. Jag har haft det någon enstaka gång men annars har jag en lång lina på runt 25m så att han får lösspringet utan at vara lös. Det kan vara ett alternativ?

  Gillad av 1 person

 2. Håller med dig, och fick skämmas när jag den första mars helt hade glömt att nu är det tid att koppla i skogen. Men sedan dess så har det varit koppel på, och har hagar och tomt som vovvarna kan rusa av sig på 🙂

  Gilla

 3. Som någon redan skrivit så är väl långlina ett bra alternativ? Det måste ju vara tillåtet även vid koppeltvång eller? Att man har en bra inkallning på hunden behöver inte hjälpa om den hittar vilt, som du skriver Johanna så kan djurungar ligga och tycka och vänta på sin mamma och kan vi verkligen förvänta oss att hunden låter t.ex. ett rådjurskid vara om den hittar ett? Det tycker jag inte att vi kan och vi kan absolut inte känna oss säkra på att så sker. Jag tycker inte det är synd om hunden att behöva gå i koppel och som sagt kan man ju även ha långlina om man vill. Det där med lösa hundar är ett otyg för oss med hundar som behöver lite utrymme och inte älskar alla hundar… Jag blir vansinnig när jag är ute med min 51-kilos malamute och det kommer en lös hund rusande, för att inte tala om de med små hundar i flexikoppel som har så långt koppel att hunden kan komma ganska nära oss och sedan låter sin hund stå ute i långt koppel och skälla och provocera medan jag försöker hålla in min hund och ta mig förbi… Så respektlöst! Och att ha hunden okopplad i naturen är ju som du skriver även respektlöst mot de andra djuren där. De flesta som har sina hundar lösa verkar tro att de har 100 % inkallning på dem men jag tror den siffran egentligen är nära 0 %. Eller så menar de att deras hundar är så snälla så det gör inget att de inte har 100% inkallning på den utan den springer fram till någon annan hund eller så. Alla andra hundar är inte ”snälla” däremot.

  Gilla

  1. jag håller helt med dig! Använder ofta långlina, men nu känns även det lite riskabelt när det kan ligga ungar osv i höggräset, men det beror ju på hur lång linan är förstås!

   Gilla

 4. Glömde skriva i kommentaren ovan att den handlar om att jag och min hund för en vecka sedan blev påhoppade av en lös hund på promenaden, utan ägaren synlig och jag blev rätt illa biten i benet. På min blogg finns uppföljande inlägg om hur det har gått, det är en riktig cirkus vill jag lova för hundägaren visade sig vara helt tokig…

  Gilla

   1. Jag anmälde men det blev inget åtal. Gå gärna in på min blogg och läs inläggen om du vill veta hela historian, för långt att skriva här.. 🙂 nanookthemalamute.blogspot.se

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s