För att tydliggöra…

Jag förstod ju när jag skrev gårdagens inlägg att det skulle bli en diskussion, men jag var nog inte beredd på att det skulle bli så här uppmärksammat. Det är ju naturligtvis jätteroligt med så mycket positiv respons! Och att det även skulle komma kommentarer från den ”motsatta sidan” var jag beredd på. Det är ju lätt att det blir lite upprört emellanåt, men det beror ju också på att det finns många engagerade människor där ute, och det är ju så man kommer framåt, eller hur!

Däremot känner jag att vissa saker behöver tydliggöras när man diskuterar såna här saker, och det märks framför allt på forum som facebook.

Så jag tar det i punktform som jag ser det hela.

  1. Dominans är inte samma sak som aggressivitet. Det blir lätt en begreppsförvirring kring detta. Om någon pratar om att vara en dominant ledare är det lätt att tänka auktoritär och aggressiv. Så det man först behöver göra är att klargöra vad man menar med dominans. Inom etologin pratar man numera om dominans som ”företräde i situationer av begränsade resurser”. Man ser det som ett av många dynamiska system inom flocken, och någonting som verkar ha mycket begränsad betydelse i det vardagliga flocklivet. Min fråga i det tidigare inlägget var ju också om det kanske är dags att byta ord. Förtroende och tillit är ju ord som bra passar in på hur en ledare bör vara, enligt mig och enligt många andra. Eftersom det också skapar så mycket förvirring kanske vi bara ska sluta använda ordet dominans när man pratar om förhållandet hund och människa?
  2. Aggressivitet föder aggressivitet. Man har inom forskningen kunnat se att det är inte individer som är offer för passiva ledare, eller ledare som är ”för snälla” som blir aggressiva, utan det är de som är offer för auktoritära och aggressiva ledare. Detta gäller både djur och människor. Hundar som har ”för snälla” ledare blir kanske förvisso ouppfostrade, men de blir inte aggressiva, samma med barn och föräldrar. Att bli utsatt för aggressivitet och fysisk bestraffning (oavsett om det handlar om nyp i öronen eller slag) skapar en inre stress och kan leda till ett aggressivt beteende. Detta är belagt inom forskning. Så det förvånar mig egentligen inte att folk som förespråkar en dominant aggressiv ledarstil också upplever att det behövs.
  3. Att hunden morrar ska INTE bestraffas. När hunden morrar vill den berätta något för dig. Att den inte litar på dig och att den vill ha utrymme. En morrning har väldigt sällan att göra med aggressivitet. Ofta handlar det om att hunden känner sig rädd eller otrygg i en situation. Att straffa en morrande hund förstör hundens tillit till dig, samt att det kan få som följd att hunden känner att den måste ta till andra medel, till exempel bett. En hund som morrar är tydlig med vad den vill och respekteras detta är risken att den ska bita väldigt liten.
  4. Hundar och människor är två olika arter. Hundar är mycket väl medvetna om att vi människor inte är hundar, och de är dessutom framavlade under tusentals år för att förstå oss, att kunna läsa av oss och att samarbeta med oss. Därför tycker jag inte att man ska tänka i termer av att vi måste ”tala hundarnas språk”. Det som är betydligt viktigare är att vi människor lär oss att förstå hundarnas språk, för vi är sämre på att förstå dem än tvärtom.
  5. Fysisk bestraffning skapar stress och beteendeproblem. Oavsett vad man har för åsikter om hur hundar ska korrigeras, så är det väldokumenterat att fysisk bestraffning skapar stress både hos djur och människor. Att ta tag i nackskinnet, nypa i örat, rycka i kopplet och slå och trycka ner, allting är fysisk bestraffning fast i olika grader. Förut var det självklart att man fick slå sina barn när de inte lydde. Att man kunde sparka och slå hunden var ännu mer accepterat. Genom forskning har man förstått att sådan behandling skapar psykisk ohälsa och beteendeproblem, både hos djur och människor.
  6. Det finns forskning. När diskussionen hamnar på en nivå där en massa ”tyckanden” styr känns det för mig som om relevansen sjunker dramatiskt. Självklart har alla rätt till sin åsikt, men jag ser helst att den är bättre grundad än att man ”har haft hund i 2o år”, eller att man hämtar sin kunskap från en enda källa och sedan inte intresserar sig för annat kunskap som finns inom området. Det finns en hel del intressant forskning inom hund och inom inlärningspsykologi, och det forskas hela tiden. Läs om det. Ta del av olika källor och granska dem kritiskt. Läs på om det som står som motsats till din egen uppfattning. Skaffa dig en bred bild av läget. Självklart är erfarenhet viktig, men det finns många som fastnar i tankar som ”så här har man alltid gjort” och då blir det farligt. Synen på hund och hundträning har förändrats mycket de senaste årtiondena, varför det resonemanget inte håller.

So… that was all for now…

Jag har blivit sjuk igen, förstår inte vad som har hänt med mitt immunförsvar. Så idag dricker jag te med honung, äter strepsils och slötittar på Beck. Hundarna har varit ute mycket på gården, det var lite sol här runt lunch. Nu ligger vi och slöar som en flock lejon i skuggan.

Men, snart är det helg alla glada hundmänniskor och alla ni andra!

IMG_0788 (2)EIMG_0776 (2)EIMG_0786 (2)E

En tanke på “För att tydliggöra…

  1. Mycket bra sammanfattat och skrivet! Precis som du skriver så förstår hundarna oss människor mycket väl, som Per Jensen skriver, ofta bättre än vi förstår oss själva och vi är sämre på att förstå dem. Men som hundägare tycker jag det är vårt ansvar att lära sig om hundars språk. Jag är också väldigt irriterad över att folk tjatar om erfarenhet hit och dit. Precis som du skriver bör vi utgå från vetenskap och forskning. Någon som har lång erfarenhet av hundträning kan ju precis som du säger ha fastnat i att göra som han /hon alltid gjort och inte tagit till sig ny forskning. Om nu definitionen av dominans är att ha företräde till resurser så är vi nog alla dominanta för det är väl inte speciellt vanligt t.ex att hunden vägrar flytta sig från soffan när vi ber den? Dessutom kan ju knappast morrande vid t.ex kloklippning ha något som helst att göra med dominans. Vilken resurs tänker man då att hunden vill ha företräde till?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s