Gör det inte svårare än vad det är

Ibland gör man faktiskt saker svårare än vad de är, jag vet för jag har själv varit där. Ett exempel: hunden jagar katter, cyklister, rådjur etc. Det finns en massa metoder kring jakt och inkallning, många jättebra. MEN att träna bort såna saker kräver mycket tid och engagemang. Det många gör när de inte riktigt har den tiden och det engagemanget, är att ändå släppa hunden lös, och så jagar den, igen och ingen, man kanske blir arg och skäller på hunden, eller så har man gett upp och gör inte så mycket. Det finns en enkel lösning på det här problemet, och det är att ha koppel på hunden. Att träna på följsamhet och  lyhördhet i koppel är det allra bästa sättet att börja. För problemet är att jaktbeteendet blir allt mer befäst hos hunden ju fler gånger den får jaga. Har du koppel på hunden och förhindrar den från att jaga har du också tagit kontrollen.

Det är samma sak med hundmöten. För varje gång hunden upplever ett jobbigt hundmöte och agerar genom utfall eller annat, så ökar stressen. Om du inte har möjlighet att träna detta metodiskt, se till att hålla sådant avstånd att hunden inte går upp i stress. Och det är hunden som avgör hur långt avståndet behöver vara.

Om hunden blir vild när det kommer gäster, se till att ha hunden i ett annat rum och ta hand om gästerna först, och låt hunden komma och hälsa när den lugnat sig lite. Om hunden drar i kopplet på promenaderna, välj tillfällen då du tränar och gör det konsekvent. Om mina hundar har ”fått spel” och drar för att det är en hare eller en hund eller något annat, då står jag helt enkelt stilla tills de lugnar sig, alternativt att jag byter riktning. Tanken är att det inte ska löna sig för dem att fortsätta dra, och att jag försöker bryta deras beteende.

OBS! Jag menar naturligtvis inte att man inte ska försöka träna bort problemen, självklart ska man göra det! Det jag menar är att istället för att gång på gång ha en konflikt med hunden, så se till att den så långt det är möjligt hindras från att utföra sina ”problembeteenden”, och välj sedan tid och plats att träna när båda är motiverade. Sen så finns det ju saker man helt enkelt inte kan undvika. Om hunden trilskas vid kloklippning kan man ju inte bara strunta i att klippa klorna. Då kanske man måste ta hjälp av en instruktör för att få bukt med problemet, om man inte själv klarar det.

Jag tror att många utav problemen beror på att man tränar för lite och går för fort fram. Man släpper hunden trots att den inte har någon bra inkallning, man utsätter hunden för jobbiga hundmöten gång på gång trots att den inte klarar av det osv. Jag vet hur det är, för har själv varit där. Man VILL så gärna att allting ska funka, man VILL att hunden ska kunna vara lös, att den ska klara av att möta andra hundar på nära håll, att den ska vara väluppfostrad osv. Men sedan har jag insett att man får en så otroligt mycket bättre relation och trevligare tillvaro om man accepterar att hunden inte klarar av de här sakerna, och att man som hundägare tar ansvar för det. Man slipper konflikter med hunden och man slipper känna sig som en dålig hundägare. Därifrån kan man sedan börja jobba.

IMG_0947 (2)E

3 reaktioner till “Gör det inte svårare än vad det är

  1. bra inlägg! Gav mig faktiskt flera tankeställare. Har varit inne på samma banor själv men ibland känns det som om man struntar i problemen då, men har verkligen märkt skillnad nu. Hade ”problem” med att båda mina hundar som enskilt lyssnar jättebra då dem är lösa inte lyssnade alls när dom båda var lösa tillika, men har nu börjat ha dem turvist lösa och det går sååå mycket bättre!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s