Snälla, koppla era hundar!

Så, då har det hänt mig det där som alla hundägare är rädda för och som i alla fall jag kämpar med att försöka undvika. Jag har blivit offer för de arroganta hundägarna. Jag pratar om de som envisas med att ha sina hundar lösa trots att de inte har tillräckligt bra inkallning och att de utsätter både sin egen hund och andras hundar för fara.

Det var i fredags när jag och hundarna var ute på en förmiddagspromenad i källparken (där det är ett vanligt fenomen med lösspringande hundar).

Redan när jag kom in i parken såg jag en kille med en lös hund några hundra meter bort, så jag valde att gå åt motsatt håll. När jag och hundarna gick iväg på grusvägen och jag tittade bakåt såg jag att hundägaren hade börjat gå efter oss, fortfarande med hunden lös. Då jag vet att min hanhund blir osäker när det kommer främmande hundar nära honom och de andra så försökte jag öka tempot lite för att öka avståndet. Den andra hundägaren fortsatte att gå efter oss på grusvägen, fortfarande med hunden lös. Det såg ut som om han tränade den, pratade med den och gav den godis.
Jag och mina hundar gick vidare och helt plötsligt när jag vände mig om igen såg jag hur den lösa hunden kom springande i snabb fart rakt mot mig och mina hundar. Den andra hundägaren ropade på sin hund, men den lyssnade inte. Först då såg jag att hunden hade ett koppel som släpade i marken, ett koppel jag aldrig sett ägaren hålla i.
Den främmande hunden sprang rakt mot oss och när den var framme gjorde mina hundar ett utfall samtidigt mot den mötande hunden, vilket resulterade i att jag for i backen (eftersom allting hände så snabbt hann jag inte få balansen att stå emot deras utfall). Jag ramlade i marken och tappade mina koppel. (mina tre koppel är sammankopplade och sitter alltså ihop).
Mina hundar samt den främmande hunden sprang runt i ett tumult innan jag hann på fötter och sprang fram till dem. Det jag hann se av tumultet var att min hanhund gjorde varnande utfall mot den främmande hunden, som hade lagt sig ner på rygg, men däremot var det inget slagsmål mellan hundarna. Mina två tikar sprang runt bredvid men gjorde inga utfall mot hunden.
Den andra hundägaren höll i mina hundar samtidigt som hans hund hade tagit till flykten. Jag återtog mina koppel varpå den andra hundägaren sprang efter sin hund. Jag stod kvar en stund i fall han skulle komma tillbaka då jag ville veta hur det hade gått med hans hund. Men jag såg honom gå iväg med sin hund och då gick jag hem.
Under dagen kontaktade hundägaren mig och ville ha mitt försäkringsnummer, för annars hotade han med domstol. Eftersom det var fredag eftermiddag sa jag att jag skulle kolla upp lite saker och återkomma på måndag. Jag ringde även upp honom och jag upplevde att han var väldigt otrevlig och framför allt okunnig. Det här med koppeltvång hade han aldrig hört talas om, samt att han menade att rätten skulle ta hänsyn till att jag har polarhundar inne i stan (??).
Under helgen och framför allt idag har jag fått ta emot otrevliga sms om hur aggressiva och farliga mina hundar är som ”attackerar små valpar i parker”, och att jag inte är lämplig som hundägare då jag har såna farliga raser inne i stan. Han verkar vara helt befriad från en känsla av eget ansvar, trots att jag om och om igen förklarat att jag tycker att han i allra högsta grad själv bidragit till situationen genom att ha hunden lös där det är koppeltvång samt att den inte kommer på inkallning!
Jag har idag varit i kontakt med mitt försäkringsbolag som har öppnat ett ärende. Kvinnan i luren sa att det inte är säkert att allting kommer att falla på mig eftersom den andra hundägaren har varit vållande till situationen. Till och med det har jag förmedlat för denna person, som bara fortsätter med att hota om att jag ska minsann få stå till svars inför rätten, och att jag kanske blir av med mina hundar. Det ska tilläggas att det även är högst otydligt vilka skador hans hund har fått. Han sa någonting med att den fått ett revben brutet, men det står det ingenting om på det kvittot från veterinären som han skickade till mig (och ville att jag skulle swisha över pengarna till honom!) Men det handlar i alla fall inte om några bitskador, den saken är säker.
Hur som helst, till alla er som håller era hundar lösa på allmän plats: KOPPLA HUNDARNA! Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att ha ett snöre på jycken. Visst, har man suuuperpli på sin hund att den lyssnar i ALLA lägen, då stör det mig inte, men det är FÅ som har en sån kontroll. Har man inte det ska man ha ett koppel. Har man ett sånt stort behov av att glänsa med sin lydiga hund att man riskerar sin egen hunds samt andra hundars hälsa på grund av detta arroganta begär, ja då ska man inte ha hund. Jag är medveten om att jag är hård i tonen nu, men jag känner mig förtvivlat hjälplös av att ha hamnat i en sån här situation, och att det är JAG som blir boven när jag GJORT ALLT i min makt för att undvika nära hundmöten. Och till vilket pris? Det är i slutändan hundarna som får lida för det…
20160421_111447E20160421_111436E

16 reaktioner till “Snälla, koppla era hundar!

 1. Ja, tydligen finns det fler än en jubelidiot, jag sprang ju på en liknande dåre med lös hund där resultatet blev ett stort hundbett i mitt ben, som gubben med den lösa hunden hävdar att min egen hund orsakat mig😉 Ska man skratta eller gråta?!? Han menar ju också att han hade koll på hunden vilket får mig att undra vad hans definition av att ha koll på sin hund är med tanke på att hunden satt utanför huset och ingen människa var synlig; gubben kom ut från huset när jag ropade men innan dess hann alltså hunden provocera min hund och bita mig… Jag anmälde ju händelsen men vi får se vart det leder för han har ju tyvärr rätt i att ord står mot ord… Jag, precis som de flesta andra hundägare hade blivit helt förtvivlad om min hund bitit någon annan och självmant erbjudit mig att stå för eventuella kostnader. Men den här hundägaren vägrar ta sitt ansvar. Polisen har gjort en förundersökning och skickat till åklagaren så om denne väcker åtal måste jag infinna mig i tingsrätten. Enda chansen att kunna få ersättning för mina utgifter… Hoppas det löser sig för dig. Vad stod det på veterinärkvittot som han skickade till dig då? Du sparar väl alla sms och liknande? Jag önskar att jag hade spelat in när gubben sa i telefon att det måste ha varit min hund som bet mig eftersom hans golden inte har sådana käkar så han kan bita så och att polisen kunde komma och mäta hans hunds käkar och jämföra med mina sår…

  Gilla

 2. Känner med dig och tråkigt att du skulle behöva vara med om det men som du själv märker så är koppel inte lösningen eftersom dina egna hundar slet sig ur sina koppel och enligt egen utsago gjorde den främmande hunden illa. Säger inte att det är ditt fel men just den här fixeringen vid koppel är konstig utefter din egna berättelse. Folk ska ha mer pli på sina hundar. Det håller jag verkligen med om. Själv sätter jag Wille och går emellan om det kommer en främmande hund fram till oss. Ingen får hälsa på Wille om jag inte säger att det är okej. Hoppas att det löser sig för dig och att den otrevliga mannen lägger av. Mirella
  http://www.livetmedhund.se

  Gilla

  1. Hundar är djur och agerar därefter. Om man skulle resonera som du skulle väldigt många hundägare dömas ut för att de inte ”har pli”. Man kan inte ha 100% pli på ett djur och därför är koppel ett bra sätt att undvika såna här situationer. Jag vet precis hur jag ska hantera mina hundar genom att hålla avstånd och träna. Tro mig, jag tränar på hundmöten i princip varje dag, men det blir svårt att träna när främmande hundar kommet springande in i vår flock. Det handlar inte alltid om att ”ha pli” utan det handlar om att hundar är djur med instinkter, min hane blir rädd och osäker när det kommer lösa hundar springande mot honom och då försvarar han sig. Jag kan inte genom att ”ha pli” på honom ändra hans känslor. Däremot kam man göra det genom strukturerad träning, och då förutsätter det att andra inte släpper fram sina hundar för då förstärks hans osäkerhet. Nej tyvärr hållet jag inte med dig. Koppel är och SKA vara den säkerhet vi har hundägare emellan. Sen klart olyckor kan ske, man kan tappa koppel osv… men det är som att skylla på en ryttare som ramlat av en häst som stegrar sig för att det kommer någonting hotande. Det är djur vi handskas med, allt för många verkar ha glömt det. ..

   Gillad av 1 person

 3. Men, vad är det för folk?! Tycker synd om dig och dina hundar som blev utsatta för en sådan situation! Och sen komma och vara otrevlig och försöka få ut pengar av dig! Jag hoppas att allt går bra för er!

  Gilla

 4. Tycker detta är något som inte bara handlar om hundägare emellan. Jag har fått en rejäl hundfobi tack vare lösa hundar som kommit springande emot mej. Blev biten av en lös hund som barn. Idag väljer jag vägar för att inte passera en hund. Sen att man alltid av hundägare får höra ”den är så snäll” känns faktiskt sådär..

  Gilla

 5. Tråkig händelse och alltid jobbigt när det handlar om sina hundar.
  Tycker det var bra påpekande att vissa av oss faktiskt har suverän lydnad som kommer på inkallning i alla lägen.
  Problemet är ju alla dom som inte har lydnaden och ändå släpper.
  Vad tänker ägare med då?
  Skrämmer både människor och djur med detta och inte minst att deras hundar springer fram till hundar som inte uppskattar det.
  Skiter man i sin hund att den skadas, synd att alla kan skaffa hund idag. ;(
  En tanke också är ju att du tar till hjälpmedel som gör att du kan hålla i dina hundar utan att tappa dom.
  Till du har tränat upp dom. 🙂

  Gilla

  1. Jo som sagt; om man har superpli så är inte jag den som håller på principer, men tyvärr är det få som har den kontrollen. Det är i alla fall min erfarenhet. Sen så har jag en specialsele på Karak så att han ska vara mindre stark, brukar även använda nosgrimma ibland. Tyvärr är det ingen lösning heller, för även om jag inte hade tappat hundarna hade det blivit tumult eftersom den andra hunden sprang rakt fram och av erfarenhet är det mycket svårt att få kontroll över tre hundar som hetsar varandra och det kan bli skador ändå, nästan värre om alla är kopplade då många hundar blir frustrerade av att sitta fast. Jag kommer använda nosgrimma om jag går själv från och med nu, men anser ändå att problemet ligger i att jag inte kan värja mig/gå undan. ..

   Gilla

 6. Jag har alltid min hund kopplad och jag har slutat gå förbi en väg där några har 6 småhundar som alltid hoppar över staketet och ska anfalla min hund för nu har de skaffat en hund som är större och mer muskulös som de inte ens hade kontroll över som valp, jag vågar inte riskera att min hund blir skadad på grund av detta!
  Hatar när folk har sina hundar lösa för min hund har ju jag i koppel för att jag inte har en 100% inkallning!

  Gilla

 7. Men fy bubblan så otrevligt…! Jobbigt nog med situationen i sig, men att sen nån har mage att bete sig så efteråt? Huvvaligen. Stå på dig och hoppas verkligen att det löser sig utan mer dramatik. Kram

  Gilla

 8. Fy fasen vad jobbigt. Jag står själv där med en hund som fått tränats kanske lite för mycket av ofrivilliga löshunds möten. Min hund som förresten har iaf några hundkompisar och har ett helt ok språk. Tycker inte om att få påspringande hundar, ” min hund är snäll, släpp din hund låt de göra upp lösa, hundar måste ha kompisar, är din hund farlig? ” eller som många hundtränare kan säga ” Det är för att du har en dålig energi, eller hundägare är rädd själv ”. Ja efter minst 15 påspringningar av skällande hundar, ”testohanar” , glada hundar , rädda hundar , ”snälla hundar” så blir man till slut frustrerad. Det frustrerande är att jag bor där mitt i smeten. Jag måste ut med hunden. Idag så har min hund blivit van, en av oss har vår egna hund. Den andra matar bort den andra hunden och vi jobbar med en positiv känsla hos båda hundar. Det är inte så jäkla enkelt men det har gett framsteg. har turen att träna på kurser bland lösa hundar där det blir trevliga träningar och ingenting händer. Tycker situation är jättetråkig hoppas det löser sig 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s