Att ha polarhundar i stan

Förutom att bli anklagad för bristande tillsyn av mina hundar av den här hundägaren som polisanmälde mig, så har jag också fått antydan att jag är en dålig hundägare eftersom jag har draghundar i stan.

Detta har gjort att jag har tänkt mycket den senaste tiden på det resonemanget; att polarhundar skulle ha det sämre i stan än på landet, och tankarna har också kretsat mycket kring hur mina egna hundar har det nu.

Självklart är det ju lätt att föreställa sig att hundarna har det bäst på landet, med öppna ytor, fridfull miljö och möjlighet att springa lös. Men detta är ju någonting som gäller alla hundraser anser jag, och inte bara vissa. Sen så finns det ju en aspekt med polarhundar, och det är att de oftast gillar att bo utomhus, så att det bästa för dem är hundgård, vilket kan vara svårt att ordna inne i stan. Men jag tänker också att det hänger väldigt mycket på vilken aktivering hunden får, oavsett var man bor. Här inne i stan är kravet att gå ut på promenader absolut, medan det på gården fanns möjlighet för hundarna att ”rasta och roa sig själva”. Livet i stan innebär dessutom hela tiden nya intryck att bearbeta. Amy och Karak är ju framåt och orädda, och de tar in allting med fascination, medan livet i stan är en utmaning för Dia.

Samtidigt finns det ju få saker som gör så gott i själen som när man ser hundarna springa fritt och busa, eller när man gör det som hunden är avlad för; i det här fallet att dra. Själv upplever jag inte att det är stimulansen som brister här inne i stan, utan tillgång till draget och livet nära naturen. Men det handlar också om att jag är mitt inne i en flyttperiod och helt enkelt inte har så mycket tid för hundarna just nu. Det är den bittra sanningen, men det känns okej eftersom jag vet att det kommer att bli bättre sen när vi äntligen är ute ur huset.

För mig är det inte just boendet på landet som jag saknar allra mest, utan närheten till naturen, och det är det som jag måste sträva efter framöver. Det ska vara lätt att ta sig ut i skogen och det ska finnas möjlighet till drag och fysisk träning som framför allt Karak behöver i stor skala.

20160518_153218EIMG_20160518_171847

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s