Det är inte andras uppgift att döma

Att ha varit med om jobbiga saker har lärt mig en hel del. Dels att jag själv klarar av mer än jag tror, att det går att överleva och gå vidare men också att man ska vara försiktig med att döma sig själv och andra.

Att vara ödmjuk är något som många skulle behöva träna på. Nej, man har ingen aning om vad andra människor kämpar med och det är inte min sak att döma andra, såväl inom hunderiet som inom andra områden. Inte ens om man har varit med om samma sak själv så vet man vad nån annan går igenom.

Sänk kraven, både på dig själv och andra! Allting behöver inte vara perfekt jämt, man behöver inte alltid göra rätt, det är mänskligt att fela. Jag slår vad om att hundarna överlever trots att vi ibland sänker våra krav, att vi ibland inte orkar leva på topp. Det viktigaste är ändå att ge och ta emot kärlek och att inte ge upp om sina drömmar.

Och jo, ibland får man känna hopplöshet, ibland får man vara nere, för det är kroppens och psykets sätt att hantera livet. Jag förespråkar alltid ”bryt ihop och gå vidare” istället för att bita ihop. Då blir man som en tryckkokare.

Lyssna på dina känslor, ta hand om dig själv, hämta styrka från dina hundar, från familj och vänner, och undvik folk som trycker ner dig! Du är ingen dålig människa eller hundägare bara för att du har en jobbig period i livet. Och dessutom: vad är att vara en bra hundägare? Vad är att vara en dålig hundägare? Och vem avgör skillnaden? Alla är väl överens om att om du slår din hund, om du inte ser till att den får vatten och bra mat, om du inte aktiverar den och om du inte ger den kärlek, ja då är du inte en bra hundägare. Men sen övergår det till subjektiva bedömningar.

Idag har jag varit och inhandlat en ny klövjeväska till Karak då den gamla gick sönder. Det är en väska av märket Rukka som jag hittade på arken zoo till ett bra pris. Jag tyckte att den var väldigt fin, så får se hur länge den håller bara. Hur som helst är det ett perfekt sätt att träna Karak lite extra på våra kvällspromenader när det har blivit svalare. I närheten av vårt hem finns det en rätt hög kulle med lite klippor, och där brukar vi gå uppför, vilket hundarna älskar, (bergsklättring ultralight) och sedan står vi där uppe och beundrar utsikten över parken. Det går att hitta på äventyr i stan också!

Nu när historien med gården är över kommer jag ha både mer tid och ork att lägga på hundträningen. Har har lite planer som jag vill ta tag i, ska bland annat komma igång lite mer med wp med Karak, samt nose work. Någon kurs blir det i sommar i alla fall, får se vilken! Sen så ska jag komma igång med draget igen, bara jag hittar någon bra slinga att köra med cykeln. Så det känns bra nu, som att vi är på gång!

20160601_212209E20160601_212501E20160601_212522E20160601_212646E

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s