Funktion framför exteriör

Jag läste i tidningen om en uppfödare som avlat på hundar med ögonproblem trots förbud mot detta. Det gällde en uppfödare i Skåne som föder upp rasen Shar Pei. Uppfödaren riskerar nu att bli dömd för detta.

Det gör mig väldigt ledsen när man inom aveln sätter exteriören framför funktionen. Det viktigaste måste väl alltid vara att få fram friska och välmående individer som bidrar till och utvecklar rasens positiva egenskaper?

Men problemet är att vi dras till och fascineras av det extrema. Det är därför trubbnosarna blir allt mer trubbnosiga, de långhåriga blir allt mer långhåriga, de små blir allt mindre och de stora allt större.

Jag har aldrig sysslat med avel men jag har pratat med folk som gör det och tyvärr verkar avelsvärlden genomsyras av en del svågerpolitik. Det är inte såna faktorer som ska avgöra rasernas framtid. Det finns säkert en hel del seriösa och bra uppfödare där ute och jag hoppas att de är i majoritet.

Det hänger även på oss valpköpare att göra en bra research och välja friska raser och individer. Det gäller dels att inte köpa valpar från föräldradjur som t ex har problem att andas, men också att kanske ta sig en funderare över dessa raser som är mest utsatta. Vill jag verkligen stödja en sån avel även om hundarna är söta? Jag skulle ha svårt att köpa raser där jag vet att det finns en hel del hälsoproblem.

Så jag säger bara: bort med allt för trubbiga nosar, utstående ögon, sluttande ryggar och andra extrema exteriörer och fram med sunda, friska och välmående hundar! De kanske inte blir lika exklusiva att titta på men de får ett värdigt liv.

IMG_2877 (2)EE

En tanke på “Funktion framför exteriör

  1. Håller med dig. Avlar inte heller men tycket det är skrämmande hur lite ansvar en del tar för sin avel och var valparna sedan hamnar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s