Kom ihåg att det är ett rovdjur du har att göra med

Nu har jag läst än en gång om ett barn som blivit biten av en hund. Det triggade igång dessa tankar som jag gått omkring med ett par dagar, och det är att en del verkar glömma bort att hundar är djur, och dessutom ROVDJUR.

Absolut, hundar är avlade till att samarbeta och att leva tillsammans med människan, men en hund är också ett primitivt djur som agerar till stor del efter känslor, impulser, drifter och instinkter. Vi kan lära våra hundar hur man beter sig i människans värld, men vi kan inte ta bort djuret inuti.

Dessa tankar tog fart när Amy löpte och Karak betedde sig som… ja typ en galning. Det var inte mina egna reaktioner som fick mig att reflektera, utan andras. Helt plötsligt var det som om Karak var en mentalt labil hund som jag antingen borde göra mig av med eller kastrera. Kastrering kan man ju argumentera för eller emot och det hör egentligen inte hit, men det fick mig att reagera i självförsvar. Jag har aldrig tidigare ägt en hanhund och ännu mindre ihop med en löptik, men ändå var det inte svårt för mig att förstå vilka krafter som låg bakom Karaks beteende. Instinkt, drifter, impulser. Jag hade till uppgift att hantera ett djur som var förblindad av den kanske starkaste driften hos oss alla; fortplantning. För mig var Karaks reaktion fullt naturlig.

Jag har tyvärr mött en del oförståelse när det gäller Karak, eftersom han är en hund som inte är sen att visa vad han tycker och tänker, och han låter mycket, och MORRAR (gud bevare oss).  De flesta i min närhet tycker väldigt bra om Karak eftersom de känner honom och vet att han egentligen är en go själ. Och ibland känns det som om vissa ställer orimliga krav på både sina egna och andras hundar. Att de alltid ska UPPFÖRA SIG, att de ska klara av att vänta, vara passiva, inte tigga, inte sno mat som ligger helt öppet och obevakat, att de trots stora störningar ska kunna behålla koncentrationen. Då har man glömt bort att det är ett djur man har att göra med. Och en annan viktig aspekt är också att hundar är individer. Det en hund klarar i en viss situation kanske inte en annan hund klarar, (oavsett om de har fått samma typ av träning), medan den hunden kanske klarar någonting i en annan situation som den första hunden inte klarar. Det tar olika lång tid för olika hundar att lära sig saker, och man kan inte kräva av hunden det som den inte har fått lära sig.

Och tillbaka till det här med hundar som biter barn. Åter igen, hundar är djur och de agerar efter de premisser som finns. Man kan aldrig lita så mycket på en hund att man kan  lämna den utan tillsyn tillsammans med mindre barn. Man måste alltid vara med och övervaka, se till så att både barnet och hunden får det utrymme som behövs för att det ska vara ett tryggt umgänge. Vilken hund som helst kan förlora tålamodet, bli skrämd och känna sig trängd.

Man måste alltid se till situationen och alla faktorer runt omkring innan man dömer hunden. Den agerar utifrån den hund som den är.

IMG_2862 (2)EE

4 reaktioner till “Kom ihåg att det är ett rovdjur du har att göra med

 1. Bra skrivet! Kloka ord som alltid 👍 Håller med om att många lägger för mycket ansvar på hunden. En hund har enligt forskarna intellektuella färdigheter ungefär som en tvåårig människa och jag tror inte någon skulle lämna en tvååring med ett annat småbarn och förvänta sig och kräva att den tvååringen inte rörde det andra barnet? Hur kan man ställa de kraven på en hund? Dessutom, om barnet gör något som skrämmer hunden när man inte har koll så kan man ju lätt få en hund som ogillar barn, oavsett vad den tyckte om dem innan.

  Gilla

 2. Det finns särskilt 2 saker som en del hundägare säger o som får mig att ”se rött”: ”Men vi har ju avlat på dem så länge så de är inte som rovdjur längre!” och ”Jag litar på min hund till 110%!!”
  Påstående 2 har faktiskt fått mig att rakt i ansiktet på vederbörande idiotförklara densamme 😛
  Jag får då höra att jag som har så ”söta” måste väl ändå hålla med? Själv hävdar jag ständigt o envist att även amerikansk cocker är en hund o till råga på allt en jaktdito i grunden, med en massa ”motor” t.ex.
  Mycket bra skrivet!

  Gilla

 3. Nickar instämmande när jag läser, så bra skrivet! 🙂 Jag tycker att jag stött på en mycket vettigare hundsyn när jag kommit in mer i polarhundvärlden än vad man träffar på ute i vardagen hos ”vanligt hundfolk”. Känns så skönt för jag har länge känt mig lite utanför som inte haft samma åsikter som ”resten” av hundvärlden. Här har jag hittat hem 🙂 Trevlig blogg du har och fina hundar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s