Sluta låtsas och var dig själv i stället

Jag slutar aldrig förundras över vilket kraft sociala medier har när det gäller att få folk att vilja vara någon som de egentligen inte är. Eller i alla fall att vilja framstå som liiite bättre. Detta blir ju tydligt när man är vän med någon både ”i verkligheten” och på facebook t ex.

Ärligt talat så blir jag så väldigt less på folk som oavbrutet lägger upp bilder av sitt lyckade liv på alla sociala medier de kan hitta, för att sedan visa en annan verklighet när man ses. Och nu menar jag inte att man inte får dela med sig av sitt liv, det får man absolut! Jag som alla andra kan roas av att se vad mina vänner har för sig, om de reser eller har något intressant att visa för världen. Det handlar mer om HUR man gör det. Det är bara en känsla jag får när det egentligen handlar om något annat.

Och här måste jag ju flika in och berätta att jag lägger upp en hel del bilder på mina hundar. Jag är väldigt medveten om att detta inte roar alla jag har som vän på facebook. Däremot har jag en hel del ”vänner med hund” som jag i alla fall tror uppskattar det, eftersom jag själv inte kan se mig mätt på bilder av deras hundar. Så här pratar vi ju om ett intresse, en speciell livsstil, och det kan man ju ha. Och för mig handlar det också mycket om intresset av att fotografera.

När min syster lägger upp bilder från vår vackra sommarö så får jag verkligen inte den här känslan. Min syster är så långt ifrån en som fiskar efter uppmärksamhet och komplimanger som man kan komma. Hon vill bara visa upp ett vackert ställe på jorden, utan att behöva hamna i centrum själv.

Men när bilder alltid handlar om hur ”bra” allting är, vilka underbara vänner jag har som vill hänga just hos mig, vilken underbar man jag har som varje fredag kommer hem med rosor till mig efter en jobbig arbetsvecka, då vill jag bara tänka lite oskyldigt att det måste ju finnas saker man kan dela med sina nära och kära utan att nödvändigtvis behöva dela detta med 100-200 pers till?

Detta är också väldigt tydligt inom hundvärlden. Alla vill väl framstå som den perfekta hundägaren på facebook? Eller? Det fanns faktiskt en liten skrift om detta i det senaste numret av tidningen härliga hund; en typ av hundägare som tar bilder och sen gärna lägger upp dem på facebook och överdriver mängden eller resultatet av träning, aktivering och samvaron med hundarna. Bara för att det ska SE bra ut.

Om det finns en nivå av kreativitet och konstnärlighet i de bilder eller inlägg man delar så har jag inget problem med det, då handlar det om ett uttryck. Fina bilder på husdjuren, korna i en hage, solnedgången vid kusten eller vad som helst. Då blir det ju ett uttryck för konst. Sen kan man ju argumentera för att gränsen är hårfin. Men som jag sa; för mig handlar det om en känsla som egentligen är svår att förklara.

Jag känner glädje och tacksamhet till vänner och familj och det kan jag dela på sociala medier, men det beror på att vi har gått igenom helvetet tillsammans. De jag känner vet att mitt liv har varit otroligt tungt, och jag har aldrig försökt dölja detta, och inte heller har jag blottat allting på facebook. Det finns en viss värdighet man vill behålla.

Och varför tycker jag att det är viktigt att ta upp? Jo därför att människan funkar inte bättre än att man jämför sig med andra. Tro mig, det är sjukt jobbigt att ta del av alla andras perfekta liv när man själv kämpar för att överleva. Ta det folk skriver med en nypa salt; ingens liv är så perfekt som det låter på facebook. Och så måste jag säkert inflika att man absolut får posta positiva saker på facebook, sådant sprider glädje. Men det jag pratar om är en känsla av att folk hela tiden försöker anstränga sig för att verka lite bättre än alla andra. Så jag har en inre vädjan om att vi alla bara kan vara som vi är, utan att hela tiden försöka glänsa.

För grejen är också den att alla vinner på detta, för ingen mår bra av att hela tiden försöka fiska efter andras gillanden, det ska komma inifrån, och omgivningen mår bra av trygga personer som vågar stå för vem man är.

Jag har några få nära vänner som är min mur, mitt skyddsnät, och de alla kan sammanfattas som jordnära, ärliga personer, tämligen ointresserade av att visa upp en perfekt fasad på sociala medier. 

 

9 reaktioner till “Sluta låtsas och var dig själv i stället

 1. I viss mån så tror jag (också) det handlar om att man vill lura sig själv mer än att lura andra (att allt är så himla bra). Vet ju själv att jag delar mycket som är fint och bra med mitt liv, det är lättare, och det mår man bra av själv. Blir ju ett sätt att återuppleva det fina. De dagar jag inte delar något har jag väl mest legat och vältrat mig i ångest eller nåt, och jag föreställer mig att när det är tyst hos andra så är det väl ungefär likadanat, och försöker gnälla så lite om det som möjligt 😛 Men jag förstår vad du menar, och håller också med ^^

  Gilla

 2. Du skriver så bra og gjennomtenkt. Vinkler en sak fra flere sider og argumenterer for ditt syn. Gleder meg til hvert nye innlegg du poster. Gleder meg til å se mange bilder av dine flotte hunder. Selv om vi ikke driver med samme rase, eller at vi har samme interessen for trekkhunder, så gleder jeg meg over ditt flotte hundeliv. Jeg fant ut at jeg har en FB som omfatter mine hundevenner, og de som går under kategorien ”venner” i litt fjernere relasjon. Jeg er flink om man kan kalle det det, å slette ”venner” på FB som ikke bidrar til noe godt i min hverdag. Jeg vil ikke logge på for å se ting som popper opp som irriterer meg gang på gang. Nei da er det ikke så at vi trenger å være venner på FB. Jeg har funnet ut at jeg har bare ett liv og det lever jeg så jeg får et best mulig liv. Jeg trenger ikke å ta hensyn til alle andres ”synsing og meninger”. Ha en flott hundehelg!

  Gilla

 3. Vi er nok forskjellige i hva vi deler. Jeg deler alt som ikke er personlig. Det vil si at det blir mye hundebilder, turbilder og natur. Noen kan kanskje tolke det som skryt eller et forsøk på å bare vise alt det positive vi gjør, men sannheten er at det er fint og nøytralt. Det er ikke for personlig. For meg har ikke det personlige noe å gjøre på fb eller andre sosiale medier. Jeg er glad for at andre vil være personlige og dele både godt og vondt, meg jeg vil ikke dele det med hele verden. Andre folk syns ikke alltid det er greit at det legges ut bilder av dem, men bikkjene betyr seg ikke, så derfor ble det mest bilder av dem (pluss at jeg tar flere bilder når jeg er alene).

  Gilla

 4. Intressant iakttagelse som jag tror de flesta vid det här laget har gjort 🙂 Bra formulerat!
  Anledningen till att jag tror att vissa bara delar framgångar är för att det gör mindre ont att INTE bli uppmärksammad i samband med detta, till skillnad om något jobbigt har hänt och man får bekräftat att ingen egentligen bryr sig.

  http://pawandorder.blogg.se/
  (kommer innefatta både motgångar och framgångar under vår strävan till utveckling)

  Gilla

 5. Vad bra skrivet igen! Har sett mycket av detta på sociala medier där man vill framställa sig själv som nåt som kommer gillas och accepteras av samhället, vilket är otroligt synd. Men det är så det är i dagens samhälle. Själv kan jag medge att jag kanske skapade lite av en sån bild av mig själv och mitt liv på min blogg, eftersom att jag är osäker över mig själv och inte är van vid att dela med mig mina personliga tankar och åsikter. Iallafall inte då det handlar om mitt liv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s