Tiden du lägger ner är allt

Att ha hund är inte alltid enkelt. Det kräver stort engagemang och mycket tid. Man läser mycket om ”hundproblem” och olika ”quick fix” eller andra metoder att komma tillrätta med ” hundproblem”.

Jag ska börja med att berömma alla duktiga hundmänniskor och samtidigt ödmjukt erkänna att jag själv är långt ifrån perfekt. Men sanningen är den att jag har NOLL respekt för människor som verkar tro att de är helt felfria. Är det någonting som tyder på låg intelligens, dålig självkänsla eller bara simpel arrogans så är det när folk utstrålar det där jag-vet-bäst, jag-vet-allt. De intelligenta är smärtsamt medvetna om hur lite de egentligen VET, och samtidigt har de en stor öppenhet inför ny kunskap och nya erfarenhet och vill hela tiden lära sig mer.

Mycket lär man sig genom erfarenhet, och lika mycket genom teoretisk kunskap. Detta går hand i hand och man kan aldrig bara lita till det ena. Är det någonting jag har lärt mig genom de individer och raser inom hund jag har haft så är det att: JA, vissa saker är rasbetingat, men LIKA MYCKET är individuellt. Man kan aldrig behandla två hundar likadant, lika lite som du behandlar olika människor likadant ( om det inte handlar om att behandla alla med vänlighet, kärlek och respekt).

En erfarenhet jag har gjort är att det verkar finnas en gemensam nämnare när det handlar om ”hundproblem”, och det är tiden du lägger ner på detta. Det är allt. Metoder eller inte, så länge du inte är engagerad och lägger ner en massa tid så kommer det troligtvis inte ske några stora förändringar. Kort och gott – det finns inga quick fix! Ok, det kan finnas vissa problem som plötsligt blossat upp på grund av en händelse, som man snabbt kan träna bort, men när det gäller problem som har växt fram under tid, så funkar det även så att du måste träna bort det under tid. Oftast tar ett beteende mycket längre tid att få bort än vad det tog för det att etableras. Så fungerar inlärningspsykologi.

Och sen som jag sade; hundar är individer och de tar olika lång tid att träna. Polarhundar är ju kända för att vara envisa, en bordercollie lär sig i regel betydligt fortare. Men att anpassa träningen efter INDIVIDEN och inte efter rasen är viktigt.

Vad det än handlar om för ”problem” så handlar lösningen oftast om ett omfattande arbete för hundägare och hund. Om man är medveten om det så tror jag att man lyckas bättre.

20160818_115326E

En tanke på “Tiden du lägger ner är allt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s