Den självklara lösningen: fler draghundar

Jag skaffade ju inte Dia primärt för att ha henne till draget, utan för att jag var intresserad av rasen. Det finns csv som drar och det finns csv som inte drar. Jag har tränat Dia sedan hon var liten för att hon i alla fall ska kunna springa med, och det har varit en brokig väg, kan man säga. Hon har varit känslig, skeptisk och oberäknelig, men samtidigt har hon ändå visat att hon med rätt förutsättningar kan dra bra och även tycka att det är roligt.

Problemet med Dia är att hon har svårt att enbart fokusera på draget. Hon är (som alltid) väldigt uppmärksam på allting som händer runtomkring. Dia drar som bäst där hon är som tryggast, där det inte är så mycket störningar och när hon är på ”rätt humör”. Sen kan det svänga fort. Hon kan dra skitbra, för att i nästa stund lägga ner totalt.

Så det händer att hon från att ha varit en tillgång i draget blir en ”börda”. Hon saktar ner farten och skapar oreda, byter sida och håller på. Förut har jag låtit henne springa lös bredvid, men det är svårt när vi kör här hemma då det är rätt mycket grannar och hästgårdar runtomkring, samt att det kan komma en och annan bil.

Så jag grubblar lite, ska hon vara med, eller ska hon få vara kvar hemma. (Nästa problem, då hon HATAR att bli lämnad kvar om inte någon annan hund är med henne, och då krafsar hon sig igenom en dörr om hon måste). När hon inte är på humör vore det bästa om hon bara kunde vara kvar hemma, och det allra bästa vore om en annan hund gjorde henne sällskap.

Så den självklara lösningen; fler draghundar och någon som kan vara hemma med Dia när hon inte är sugen på drag, man kan varva lite vilka hundar man tar med i spannet. Det härliga är att det känns som om vi är där nu. Vi kan utöka vår flock. Vi lever nu ett sånt liv att vi har den möjligheten. Och vi har faktiskt lite planer på en tillökning i flocken ganska snart, beror lite på hur saker och ting utvecklas.

Slutar med en liten film från en kvällstur med vagnen, och här ser man hur Dia pendlar från att dra till att inte dra, och hur hon fokuserar mer på omgivningen än på draguppgiften. Men det var trots det en väldigt mysig dragtur!

Det jag också äntligen har kommit igång med är att ta löpturer med hundarna. Jag har egentligen aldrig varit någon som gillar att springa, men jag har upptäckt vad kul det är att springa med en draghund! Man får både sällskap och draghjälp. Så jag brukar ta ut Amy och Dia (Karak är liiiite för stark, honom tar jag ensam) och så ger vi oss ut och springer. Dia har sprungit väldigt bra, och det är ett bra tillfälle att öva på kommandon.

20160923_15372320160923_153630

2 reaktioner till “Den självklara lösningen: fler draghundar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s