Att vinna förtroendet och inte kampen

Jag pratade med en vän som i sin tur har en bekant som är ägare av en hund, nu två år gammal. Den personen hade berättat för min vän att de hade gått en kurs när hunden var yngre, och att de där hade fått lära sig att om hunden inte ”lydde” så skulle man slå den i rumpan, hårt! Man kunde också peta hårt med fingrarna i sidan på hunden. Den här hundägaren hade en syn på hundar att de ”mådde bra av att bli dominerade”. Han tyckte att det här med hunduppfostran var väldigt enkelt. Om hunden gör rätt ska den få en belöning, och gör den fel ska den utsättas för obehag. Lätt som en plätt! Jag behöver väl knappast säga att den här hundägaren även är imponerad av Cesar Millan.

När min vän berättade det här blev jag oerhört sorgsen. En del av mig vill ta för givet att de flesta hundägare är kunskapstörstande hundälskare som vill lära sig allt om hur man ger sin hund ett bra liv och hur man bäst går till väga i uppfostran och träning. Men gång på gång stöter jag på folk som är kvar i det här förlegade sättet att tänka om dominans och ledarskap. ”Hundar mår bra av att bli dominerade”. Varför uttrycker man sig ens så? Javisst, hundar mår bra av tydliga regler och rutiner och en bra ledare, eller kanske snarare lärare. Visst, det beror på vad man menar med dominans och bla bla, men använder man det uttrycket så menar man inte att man ska vara en bra lärare för hunden, det är jag övertygad om. Vi som har ett helt annat sätt att tänka om hundträning och uppfostran använder ju knappt dessa begrepp. Eller?

Dessutom håller jag inte alls med om att hunduppfostran handlar om belöning och bestraffning. För mig handlar allting om att lära hunden vad den ska göra genom positiv förstärkning, att forma den med hjälp av kärlek, rutiner och individanpassade krav. Att arbeta förebyggande. Att ha regler som hunden förstår och som den klarar av att följa, att vinna förtroendet och inte kampen. En hund som vet vad som förväntas av den, som har en förutsägbar och trygg tillvaro behöver sällan korrigeras.

Och det är kärnan i hundträning enligt mig; att visa hunden vad man vill att den ska göra. Det är också hundägarens ansvar att se till så att hunden både vill och kan göra rätt, genom rätt motivation och uppgifter anpassade för individen. Det är så lätt att hamna i ett belönings-bestraffnings-tänk. Men då är man ju ute för sent, i alla fall om man måste korrigera hela tiden. Självklart ska hunden få belöningar, och belöningar kan ju vara så väldigt mycket olika saker. Om vi t ex håller på med träning av något slag använder jag mycket godis, leksaker samt bus och lek som belöning. När det kommer till samvaron tror jag att en god, trygg och kärleksfull relation är den bästa belöningen.

img_9377-2e

 

 

En tanke på “Att vinna förtroendet och inte kampen

  1. Åååh, men är det nån som mår bra av att bli dominerad?! Näe, tänkte väl det. Såna människor vill jag bara banka lite i huvudet på, och lära in bättre saker! Fast gör jag så är jag väl inte bättre än dom?

    Kan ju dock inte låta bli att bli sorgsen över denne persons hund, som antagligen gör sitt bästa, men inte alltid lyckas. Man vill så gärna hjälpa dom, hundarna och ägarna!

    Jag var lite fel ute när jag skaffade hund, hade en del av den gamla skolan i huvudet. Det där att jag måste visa tydligt att jag bestämmer osv. Följden blev en ännu mer osäker hund, som hade lättare till (mat)försvar. Fick tips om mjukare/positivare metoder, och se där. En hund som inte behöver vakta på samma sätt, eller lika mycket. Så glad att jag kunde lära om, både för min egen skull, men mest för Nastis skull, så hon inte behöver få ovett för att matte är dålig på att visa vad hon vill. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s