Aktivitet ger energi

Många gånger inser jag att jag har väldigt mycket gemensamt med mina hundar. För att försöka förstå försöker jag ofta att sätta mig in i deras situation. Vi delar känslor, inlärningspsykologiska mekanismer och instinkter med våra hundar och jag ägnar mycket tid åt att fundera över vad som gör oss lika och vad som gör oss olika.

En sak jag tänker att vi har gemensamt är det faktum att aktivitet ger energi och att passivitet kan leda till depression. Jag själv fungerar verkligen så. Ju mindre jag gör, desto mindre orkar jag göra. Självklart kan man vara trött efter en hektisk dag, men faktum är att jag har som mest energi när jag har mycket att göra. Passivitet och tristess kan göra mig riktigt nere.

Alla hundar har behov av aktivering, mer eller mindre beroende på ras och personlighet. Understimulans leder inte alltid till en ökad aktivitetsnivå; hunden kan också bli deppig och förefalla väldigt lugn. Ofta visar sig den här understimuleringen utomhus, på promenader och andra aktiviteter. Jag märker det här tydligt på mina hundar. De är oftast lugna inomhus, men jag märker väldigt snabbt skillnad om vi har haft en lite lugnare period av olika anledningar, och sedan ökar på aktivitetsnivån. Amy är ett tydligt exempel. När vi flyttade från förra gården in till stan och lägenhet var hon väldigt lugn, och jag förstod ganska snabbt att hon var deppig. På samma sätt väcktes hennes livsglädje när vi flyttade ut i nya huset på landet. Lite väl mycket, hon var väldigt hyper ett tag. Nu har hon landat och känns nöjd och balanserad.

Nu kör vi drag nästan varje dag, jag tränar Amy individuellt i t ex sök och spår. Hon har ett behov av att få lite egentid från de andra hundarna och jobba med huvudet. Förutom att Akira inte är frisk och går på antibiotika känns flocken väldigt harmonisk och ”pigg”. Akira har apropå det börjat svara på medicinen tror vi, då hon hostar mindre och äter bättre. Hiku växer, både fysiskt och mentalt. Hon är fortfarande väldigt lättränad och lyhörd. Hon är glad och älskar utmaningar.

Apropå att aktivitet ger energi så praktiserar jag på ett hunddagis på heltid den här veckan, och idag var första dagen. Jag trodde att jag skulle vara helt slut efter den här dagen, men tvärtom. Det första jag gjorde när jag kom hem var att gå ut och fixa ett par saker i hundgården. Sen tog jag ut Karak på en dragtur. Sen gick jag ut på fältet för att träna Amy. Sen gick jag in och städade. Jag fick säga åt mig själv tillslut att sätta mig ner med en kopp kaffe. Men för mig är det beskrivningen av en bra dag!

DSC01149 (2)EDSC01156 (2)EDSC01191 (2)EDSC01190 (2)EDSC01220 (2)E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s