Hur hanterar man ett matmonster?

IMG_0593 (2)E

Hiku är en underbar liten tjej på alla sätt. Hon är glad, nyfiken, framåt, lättlärd, engagerad, tuff, orädd och så vidare. Listan kan göras lång. Jag verkligen ÄLSKAR den här tjejen! Men hon har en egenskap som är lite av en utmaning, och det är att hon är ett fruktansvärt matmonster! Okej, att malamuter är matglada, det VET jag. Men hon är inte matglad, hon är mathysterisk. Så fort det finns chans till något gott så tar det över allt (nu fattar ni varför hon är så lättränad :p) Det är ju positivt ur belöningssynpunkt, men det leder också till en stress hos henne när det nalkas mat och godsaker. Och det är lätt att det övergår i ett resursförsvar gentemot andra hundar (inte de i flocken dock, där hon är minstingen).

Hon hoppar och tjuter när hon hör prasslet från en påse eller dylikt. Hon får tillräckligt med mat, jag lovar, är snarare rädd att hon ska bli tjock. Nu har vi börjat kasta ut mat på marken i hundgårdarna och än så länge fungerar det bra. Tanken är att det ska finnas lite mat mer eller mindre hela tiden i hundgården, så att förväntningarna inte blir så höga. Jag upplever att hon är mindre stressad när hon får nosa efter maten utomhus än att kasta sig över en matskål. Mina hundar brukar alltid få äta i lugn och ro i var sitt rum, så att det inte ska bli någon stress, och förutom Akira som kan vakta mat ibland så är ingen av de vuxna hundarna särskilt stressade kring mat. Hiku har fått sin mat i fred sedan vi fick hem henne, så hon har inte haft nån anledning till att behöva försvara den.

Jag ska erkänna att detta är någonting som jag verkligen grubblar över hur jag ska hantera. Jag vill för hennes egen skull att hon ska slippa känna en sån stress kring mat, och jag vill att hon ska slippa känna att hon behöver försvara sin mat gentemot andra hundar. Än så länge vaktar hon inte maten mot oss människor, och jag ser till att alltid komma med någonting positivt när jag närmar mig henne, lägga i mer mat med mina händer, komma med tuggben eller korv, idka byteshandel. Det har jag koll på. Men hur man jobbar för att minska resursförsvar hundarna emellan upplever jag betydligt svårare. Har redan fått några bra tips, och tar tacksamt emot fler 🙂

IMG_0479 (2)E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s