Rutiner, vila och aktivitet

20170510_165106

Jag har ju skrivit förut om Hikus mathysteri och vi har funderat fram och tillbaka på hur vi ska hantera det på bästa sätt, pratat med kunniga människor, och provat oss fram. Nu har vi hittat rutiner som funkar bra och det är så skönt att ha kommit dit, när man tillslut känner att alla inblandade trivs med läget. Det var en period efter att vi hade flyttat hit då jag kände mig lite villrådig. Nytt hus, två nya hundar, ny livssituation. Men en efter en har bitarna fallit på plats. Vi har landat.

Nu får hundarna mat morgon och kväll ute i hundgårdarna. Hiku äter tillsammans med Amy och Dia, och Akira äter med Karak. Efter maten får de vila ett tag i hundgårdarna. På kvällen brukar de komma in en stund för vila och gos. Akira och Hiku brukar gå ut senare, då de gärna sover ute. Karak, Amy och Dia vill oftast sova inomhus.

Mitt mål är att få till en bra blandning av rutiner, vila och aktivitet för mina hundar. En bra balans. Rutinerna är liksom byggstenarna som allting annat vilar på. Det skapar harmoni och trygghet i flocken när alla vet vad som står på schemat.  Och detta gäller inte minst mig själv. Jag märker att jag mår väldigt mycket bättre när det finns tydliga rutiner i vardagen.

Och sen är det ju det här med vila, någonting som vi försöker att inte glömma bort. Våra hundar brukar få två vilodagar i veckan då vi bara är hemma. Särskilt viktigt har det kanske varit för Hiku, som är ung och växer, och som har mycket med sig själv och sin egen utveckling. Att lägga på för mycket aktivitet på en ung hund skapar lätt stress. Vi försöker att lägga vilan vid ungefär samma tider på dagarna, och aktiviteterna likaså. Sen är ju inte alla dagar likadana, så ibland blir det ju lite annorlunda. Men vi försöker i alla fall att utgå från en ”vila-aktivitetsmall”.

Kylan gör att vi fortfarande kan köra drag med Karak och Amy. Akira vilar fortfarande och Dia mår bättre av att slippa draget. Hon vill gå i skogen.

Men det råder harmoni i flocken. Vi mår bra ❤

20170510_170315IMG_1826 (2)E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s