Att hinna med sex hundar

IMG_4729 (2)E

Jag får ofta frågan hur vi hinner/orkar med alla hundar, särskilt nu när vi skaffat ytterligare en valp. Det är ju inga draghundsmänniskor som ställer dessa frågor, och jag är helt ärlig när jag säger att det går jättebra, och att det inte är så mycket jobbigare med sex hundar än med fyra eller fem. Dyrare? Ja! Men inte jobbigare. De blir som en grupp sammanhållna individer som är rätt självgående ändå. Och jag tycker att både Hiku och nu Chilly snabbt har kommit in i flocken och lär sig hur vi lever här hos oss.  Sex hundar är ju dessutom ingenting alls inom draghundsvärlden. Det beror ju också på att det är lätt att aktivera många hundar samtidigt när man kör drag. Det är ju liksom det som det går ut på.

Nu när vi inte drar ser vi till att aktivera alla, men det kan vara på olika sätt. Vissa tar vi med oss när vi åker iväg och hälsar på folk, andra får en långpromenad i skogen osv, beroende på omständigheterna och hundarnas personligheter. Det flyter på rätt bra. Och jag tycker ändå att man får en hel del tid med var och en. Vi brukar försöka byta ut vilka vi tar med oss när vi åker iväg, dels för att alla ska få komma ut på äventyr, men också för att hundarna ska få lite mer ”egentid” med någon av de andra hundarna, speciellt om de kanske inte alltid hänger så mycket med varandra på gården.

Hur som helst så är ju behållningen med många hundar dels att se deras glädje över att ha varandra, och sen att ha så många olika individer omkring sig. Man har ju olika relationer med de olika hundarna men älskar alla lika mycket. Det blir mycket kärlek om dagarna 

IMG_4577 (2)E

IMG_4668 (2)E

IMG_4623 (2)E

IMG_4711 (2)E

 

2 reaktioner till “Att hinna med sex hundar

  1. Håller med dig. Tycker det dessutom är väldigt mkt enklare med en liten flock än med bara en hund; de har ett sådant utbyte av varandra. De blir inte bara säkrare i sitt språk (tänk vad mycket gratis man får när man tar in en valp i en flock vs en valp som ensamhund!) och får ovärderlig socialisering, men det är ju så mkt i det samspel som är hundar emellan som vi människor verkligen inte kan ersätta, även om vi ibland vill tro det. Hundarna får en större stimulans även när matte/husse är borta, eftersom de har varandra, och precis som du skriver så är det ju inte det minsta jobbigare (snarare tvärtom) att träna ett flertal hundar vs bara en eftersom alla är med och man tränar ett team.
    I min värld är enda stora nackdelen att det blir dyrare väldigt snabbt – försäkringar, mat, större bil och för att inte tala om att man plötsligt behöver ny (tyngre/tåligare) utrustning för träningen när man vill börja köra större spann 😉

    Gilla

    1. Ja jag håller helt med! Det bästa jag vet är att sitta och titta på när de leker, eller bara umgås 🙂 och ja son du säger så är den enda nackdelen ar det blir dyrare… men det positiva värt upp flera gånger om!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s