Tråkig miljöträning

Hikus uppfödare har skrivit ett otroligt bra inlägg i Härliga hund där hon berättar om det här med miljöträning. Hennes uttryck ”miljöträning ska vara tråkigt” har verkligen satt sig i mitt huvud. För att hunden ska lära sig att vara lugn i olika miljöer behöver den lära sig att olika platser inte betyder någonting; inte godis, inte leksaker, inte uppmärksamhet. Då gäller det att ta tid på sig och låta valpen få undersöka saker i sin egen takt tills den har tappat intresset. Sandras inlägg hittar ni HÄR.

När Chilly var lite mindre var hon en ganska försiktig valp, så därför är det så kul att se hur hon har utvecklats. Även om hon fortfarande är lite försiktig så har hon blivit mycket mer framåt. Vi brukar ta med henne med jämna mellanrum på saker vi hittar på, och så ser vi till att det är lagom nivå för henne. Det har blivit lite minigolf, lite café, promenader med andra hundar osv. Men framför allt har vi bara strövat omkring i nya miljöer och jag har försökt ge Chilly tid att undersöka och betrakta omgivningen. Utmaningen är väl just det; att man oftast är på väg nånstans och att valpen får hänga på, istället för att man låter valpen bestämma tempot helt och hållet själv. Men när man väl gör det så blir det liksom en paus från den hetsiga vardagen, vilket är nog så välbehövligt ibland.

IMG_1690 (2)E

 

20170729_130719

Sen så är det ju trevligt om man kan få miljöträna ifred. Sista bilden visar ett café vi satt på en liten stund och allting var väldigt lugnt och stillsamt. Akira låg ner och slappade, Chilly satt först och tittade på allt som hände runtomkring, men tillslut lade hon sig ner. Precis då gick det förbi ett par med en fransk bulldog i ett flexikoppel. Akira och Chilly låg kvar lugnt och tittade på hunden som gick förbi. Men sen gjorde den franska bulldogen en plötslig 90-gradersgir och sprang rakt mot våra hundar. Och ja, inte så konstigt att Akira flög upp och skällde mot hunden som kom springande mot henne där hon låg bunden. Flexikopplet i fritt läge och den lugna dyrbara stunden som bortblåst. Chilly höll sig som tur var hyfsat lugn, men lät lite när Akira skällde till.

Tänk efter lite. En hund som ligger bunden och vilar vill oftast inte att din hund kommer springande rakt emot. Och varför har man inte ett vanligt koppel eller flexikopplet låst när man går bland andra människor och hundar? Lite vet och etikett 🙂 

20170729_131744

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s