På jakt efter släde och andra förnödenheter

Nu närmar sig hösten och vintern och jag går i dragtankar. Har jag den utrustning jag behöver? Vad är det jag behöver införskaffa?

När det gäller barmark tragglar jag vidare med min cykel, men har en kompis i närheten som har skaffat en scooter som jag kunde få provköra. Vet inte riktigt vad jag kommer att föredra, så det är ju en bra början att provköra och smaka på. Så det är väl bara att fixa till cykeln lite och ge den lite kärlek, införskaffa en ny hjälm och sen tuta och köra. Vi har ju en vagn också som vi ska försöka ändra bromsarna lite på, men som i övrigt är väldigt kul att köra med.

Men det som de flesta draghundsmänniskor suktar efter är ju en bra släde. Vi har en gammal björkis som vi köpte som första släde, och som fortfarande hänger med, men vi är ju två som vill köra och utvecklas med spannet. Till vintern kommer vi att ha Karak, förhoppningsvis Akira (om vi har fått bukt med hennes hosta), samt Hiku som ny och grön. Det är tunt. Chilly kommer att vara ungdom och få testa på men kommer ju varken köra långt eller tungt. Amy kan dra korta sträckor, men i övrigt kommer hon att bli pensionär då hon inte orkar så mycket längre, och Dia har fått frisedel. Så ja, det vi behöver mest är ju fler draghundar! Men det får komma när det kommer.

20161212_124148

Nackdelen med draghundsporten är att det är en dyr sport. I alla fall i termer av engångskostnader. I jakten på en släde har jag tittat på allt från de billigare träslädarna till de dyrare tävlingsslädarna. Vad ska man ha? Vi är ju ute efter en rätt nätt släde då vi inte har så många hundar, så en variant är en vitnjul från skeble.se, vet ej ännu om den är tävlingsgodkänd. Den verkar smidig om man t ex bara har en eller två hundar, samt att den inte är så dyr. Samtidigt är ju planen att skaffa fler hundar, så man vill ju inte heller köpa en för liten.

vitnjul

Jag har kikat lite i grupper på facebook och såg också ett tips om axaeco junior touring, också liten och smidig, men bättre att köra om man inte har väldigt fina spår (vilket vi typ aldrig kör på här). Jag vill gärna ha en släde som man kan köra upp till fyra hundar med. Den där har även en buskbåge vilket jag gärna vill ha. Fördelarna med dessa slädar är ju att de är så lätthanterliga, både att köra och att ta med sig.

l_junior sled

Jag håller även koll på blocken och facebook efter begagnade, även om min inre fåfänga får mig att känna att det hade varit väldigt trevligt med en ny fräsch släde. Men det är ju inte bara fåfänga. Det är ju a och o när man kör att utrustningen är i gott skick.

Vad kör ni med för släde? Några tips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s