En lite bisarr historia om att starta eget via arbetsförmedlingen

Det börjar bli pinsamt att upprepa sig, men nu är det verkligen nära! Alltså, jag hade inte i mina vildaste fantasier kunnat föreställa mig att det skulle ta sån här tid att starta igång ett företag.

För er som sitter där helt förvirrade kan jag förklara att vi startar upp det med hjälp av arbetsförmedlingen, och då finns det en viss plan att rätta sig efter, till skillnad om man startar upp helt själv. Först ska det beslutas om man får något stöd alls, sen får man ju inte göra någonting i företaget innan detta beslut har fattats. Det har också varit lite luddigt angående vad som ska göras först; samla in kunder, gå till Almi för att be om lån, köpa bil, inte köpa bil osv. Direktiven har inte varit helt enstämmiga. Man har också att rätta sig efter a-kassan, vilket kan bli lite klurigt. Jag menar, du kan ju inte vara berättigad till a-kassa om du håller på att starta företag!! (Eh… fast…jag ingår ju i ett program hos arbetsförmedlingar där planeringen är att jag ska starta företag, hur ska jag kunna försörja mig under tiden jag startar upp mitt företag om jag inte har a-kassa? Alltså, det kan man ju förstå om man INTE skulle vara med i ett program hos arbetsförmedlingen, men så är ju inte fallet.)

För att tydliggöra: Vi ingår i ett program hos arbetsförmedlingen där planeringen är att vi ska starta företag och få startaegetbidrag. Vi FÅR INTE kicka igång företaget innan arbetsförmedlingen har startat bidraget, men vi får FÖRBEREDA. Våra rekommendationer var att vi samlade in kunder och att vi sökte lån hos Almi. Fine! Vi gick till Almi för att söka om ett lån till en skåpbil, för det är ju det vi behöver om vi ska starta ett mobilt företag. Inga problem, vi får lånet. MEN, för att få ett lån hos Almi krävs att vi har F-skatt. Ok ,vi fixar f-skatt, köper bilen osv. TJänar INTE ETT ÖRE än eftersom vi bara förbereder, utan har i stället en massa utgifter. Då får sambon ett mail om att han har glömt skicka in sin aktivitetsrapport till arbetsförmedlingen. Ok, fine. Vi skickar in den och förklarar att ja ursäkta, vi har glömt att skicka in den eftersom vi har haft fullt upp med att förbereda företaget ENLIGT ANVISNINGAR. Ett par dagar senare får sambon mail om att han kommer att bli avstängd från a-kassan PÅ GRUND AV ATT HAN HÅLLER PÅ ATT STARTA FÖRETAG. Här vet man ju inte riktigt hur man ska reagera. Men hallå, det är ju i enlighet med arbetsförmedlingen? Ok, ringer till handläggaren och förklarar läget, men får bara till svar att man ska fylla i blanketten. Fyller i blanketten och får sen till svar att eftersom vi har en F-skattsedel (som vi var tvugna att skaffa för att kunna köpa bilen, för att i sin tur kunna förbereda företaget) så är vi FÖRETAGARE och har inte rätt till a-kassa. Goddag yxskaft. 

Sambon ringer till sin personliga handläggare som håller med om att det låter väldigt konstigt. Men hon har svårt att göra någonting eftersom regelverket ser ut som det gör. DET VÄRSTA ÄR att om vi inte har rätt till a-kassa den dagen vi startar igång vårt företag så har vi inte heller rätt till hela beloppet av startaegetbidraget (ungefär mindre än halva skulle vi ha fått) vilket är hela idén med att gå det här programmet via arbetsförmedlingen! Snacka om att leva i en Kafka-värld.

Så för att fatta mig kort: vi gick in i ett program via arbetsförmedlingen  som gick ut på att vi skulle starta företag, men efter det så har vi haft problem med a-kassan eftersom vi håller på att starta företag. Det är faktiskt så att man kan skratta. Hur det hela slutade var att min sambos handläggare fick gå in med en speciallösning där sambon gick in i ett annat program tillfälligt, för att ha rätt till a-kassan. Men det gjorde även att vi tvingades att starta igång startaegetbidraget från första maj, eftersom hon bara kunde ”lura systemet” så länge. Så från första maj har vårt dyrbara bidrag tickat, som var tänkt att starta den dagen vi faktiskt drar igång, och som är en hjälp de första sex månaderna när man är ett nystartat företag. Tack för den! Tre och en halv månad har gått av det bidraget för att handläggare har varit på semester, slussat oss hit och dit för att ansöka om olika tillstånd. Jag har hela tiden försökt bevara mitt lugn, men jag kan säga att ibland känns det som om detta har stjälpt mig mer än vad det har hjälpt!

Men kanske slutar det lyckligt. Jag har mailat handläggaren på arbetsförmedlingen och förklarat hur vi har slussats runt hit och dit under sommaren och han svarade att vi kan ha rätt till att få bidraget förlängt med motsvarande månader! Så det känns väldigt bra efter denna helt ofattbara bergochdalbana som vi har åkt i hela året!

Jag vill avsluta med att säga att jag upplever att vi också har fått mycket bra hjälpa av arbetsförmedlingen! Särskilt innan jag hamnade i startaegetprogrammet har jag upplevt att jag har fått ovärderlig hjälp. Det har ju faktiskt mest varit a-kassan som har krånglat. Men man kan tycka att det ska finnas en rutin och ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och a-kassan kring såna här program där man är beroende av båda instanserna.

IMG_2687 (2)E

En tanke på “En lite bisarr historia om att starta eget via arbetsförmedlingen

  1. Åh, vilken jädra sommar ni haft just angående erat företag! Svenskt pappersarbete i ett nötskal! Jag hoppas att det löser sig för er nu när alla börjar komma tillbaka efter semester och att ni får starta upp som det är tänkt! 🙂
    Och visst finns det bra folk på arbetsförmedlingen också! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s