Dragträning och jägare

Förutom att det är oanständigt lerigt ute så finns det ett annat fenomen som kan vara till besvär denna tid på året för oss draghundsfolk, och det är alla jägare. Jag har inte emot jägarna i sig, men idag när vi tog bilen och skulle ut och dra, förväntningsfulla att för en gångs skulle få dra när det är ljust, ja då slutade det med att vi fick åka hem igen eftersom alla skogsvägar runtomkring oss var belägrade av jaktlag.

Min bild av jägare har fördunklats efter ett möte för ett par veckor sedan då vi stötte på en mycket otrevlig jägare i en av skogarna där vi brukar dra. Oavsett vad man har för åsikter om andra människor och deras intressen så måste man ju inte skrika och gorma som om man ägde skogen. Jag tycker att skogen borde vara stor nog åt alla.

Vi brukar inte köra när vi ser en jakt pågår-skylt, med hänsyn till jägarna. Men det är ju högst frustrerande när man verkligen är taggad och vill ut, och så slutar det med att man får åka hem igen. Jag vet draghundsmänniskor som kör ändå, och egentligen har man ju lagen på sin sida (om man inte avsiktligt stör jakten, eller kör med motorfordon på enskild väg). Men för mig känns det inte kul helt enkelt, för jag vet att det finns många jägare som blir sura för att man skrämmer viltet.

Som tur är så har vi kommit i kontakt med jaktlaget som jagar på den väg där vi oftast brukar köra, som ligger ca 2 km från vårt hus. Vi stötte på en av jägarna en kväll när vi var ute och drog. Vi berättade att vi brukade dra där, frågade om det störde dem och när de brukar jaga. Jägaren var väldigt trevlig och det slutade med att vi bytte nummer för att kunna ha kontakt med varandra.

Så idag efter att vi besviken vände hemåt skickade vi ett sms till jägaren och frågade när de skulle vara klara, och fick genast svar att de skulle vara färdiga runt kl tre. Vi hann hälsa och prata lite med dem när vi möttes vid bommen, och dessutom fick lite skymningsljus att dra i! Det är ju mycket skönare att köra när man vet att jägarna i området känner till en och tycker att det är ok. De verkar till och med intresserade av hundarna och vår hobby. Det är också skönt att jag har fått träffa trevliga jägare, så att utskällningen från jägaren på det andra stället inte ska vara mitt sista minne.

Så allting slutade lyckligt och vi hade en väldigt härlig dragtur med fyrspannet; Karak och Akira i lead och Amy och Hiku bak. Vi körde en runda med fart. Annars brukar vi  variera hastigheten och framför allt träna på att inte ta ut sig i början. När Chilly är med och provar på kör vi långsammare för hennes skull. Men ibland är det kul att gasa på!

VIRB0061_Moment2

VIRB0061_Moment(14)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s