Draget sitter i huvudet; om dragträning av valpen

Det här med att träna en valp inför drag är ju ett ämne som kan diskuteras mycket. När ska man börja? Hur ska man börja? När är valpen mogen?

Man kanske kan säga att det en bra draghund behöver allra mest är en bra ”dragskalle”. Och det kan man börja med när valpen är väldigt liten. Att lära valpen redan från start att jobba och ta sig fram i terräng, till exempel. Att inte hjälpa den för mycket utan uppmuntra den till att kämpa vidare. Det viktiga här är att skapa en glädje i att använda kroppen.

Redan när valpen är liten och den är lös i skogen kan man lära den att ta sig fram i terräng; upp och ner för backar, över stock och sten, att gå på olika underlag. En bra draghund behöver ju vara tuff, framåt och ha en vilja att kämpa vidare, inte en längtan hem till soffan. 

Redan när vi var och hälsade på team snowquest när Hiku och hennes syskon var små, fick vi se hur valparna fick öva sig på att gå korta promenader i terräng och att de fick kämpa lite för att ta sig fram. När vi sedan fick hem Hiku så fortsatte vi i samma anda. Det föll sig naturligt eftersom vi alltid går inne i terrängen om vi ska släppa hundarna lösa. Så Hiku fick följa med in i snårskogen, upp på berg och ner i dalar. Och hon fick snart en trasa att dra. Det är här man lägger grunden; att ha kul ute tillsammans samtidigt som man kämpar sig igenom olika äventyr. Samma upplägg hade vi med Chilly, även om det inte blev på samma sätt med de andra hundarna då Chilly var valp på sommaren då det är koppeltvång. (jag lovar att det är högst olämpligt att gå med fem taggade draghundar i koppel i snårskogen, jag har provat…).

Ett av de största misstagen man kan göra när man ska lära en hund att dra är att använda sig av en ”hare”. Visst, det går snabbt att komma igång, men risken är väldigt stor att hunden inte drar när man sen plockar bort betet. Vi jobbar alltid med att få hunden att hitta glädjen i själva draget, i själva arbetet. Då spelar det inte så stor roll att hunden inte är fysiskt mogen att dra tungt och långt; allt detta kan man göra långt innan dess att hunden kan börja arbeta på riktigt!

Så hur vi lägger grunden, samt hundens gener påverkar vilket resultat vi får i slutändan.

IMG_0931 (2)E

IMG_7078 (2)E

IMG_3349 (2)E

Sedan börjar själva inkörningen, och de flesta verkar börja då hunden är runt 6-10 månader, beroende på ålder när säsongen börjar. Innan dess har hunden kanske sprungit lös bredvid spannet och suttit med i släden. Inkörningen brukar se ut så att unghunden är med och drar korta sträckor, kanske bara 1-1,5 km första gångerna och sen öka successivt. Det viktiga, förutom att se till att de inte överbelastar den unga kroppen, är att se till att de tycker att draget är roligt! Kör man för mycket och länge med en ung hund finns det en risk att den tycker att det hela är jobbigt och att den tappar sugen. Så det är bättre att skynda långsamt, regelbundna men korta små turer. 

Det är också viktigt att komma ihåg att olika individer utvecklas olika snabbt och på olika sätt. En hund mognar ju på två plan också; dels mentalt och dels fysiskt, och det gäller att vara lite lyhörd för var just den här individen befinner sig i utvecklingen och att anpassa träningen efter det. Men vid den här åldern handlar det om att testa och ha roligt; inte att arbeta i den bemärkelsen. Själva arbetet i spannet med ökad tyngd och distans kommer senare, från ett år och framåt.

IMG_6473 (2)E

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s