Julen, skogen och den smärtsamma längtan

Julen for förbi med dunder och brak, på samma sätt som den alltid gör nu när man är vuxen och inte barn. Jag älskade julen som barn, det var en sån lång väntan, en mysig väntan. En längtan som byggdes upp av tända ljus i skolbänken, julkalendern på tv, ledighet och resor till släkten. Spännande paket under granen. Tända ljus, julmusik, god mat och sen tillslut kom tomten.

Numera består julen av frasen ”oj, det är bara två veckor till jul, hur ska jag hinna med allt?” Tiden äts upp av att man ska hinna med att jobba, handla julklappar, julmat, pynta hemma osv. Väl på julafton kring klockan två, då tar jag ett djupt andetag och försöker ta in julstämningen. Visst är det väldigt trevligt när familjen ringer på dörren, Kalle Anka har precis börjat på tv, jag och mamma börjar ordna i köket. Det är otroligt trevligt! Och i vår familj håller vi hyfsat på traditionerna, med julmat och klappar under granen. Även om vi inte hade någon tomte med röd kostym och vitt skägg så hade vi julklappsutdelning, där var och en fick öppna sitt paket, i tur och ordning och inför publik. Det uppskattade jag inte som barn; då ville jag få alla mina klappar och se hur högen växte, för att sedan dyka ner i det och girigt slita upp presentpappret. Som vuxen är man ju också intresserad av att se vad alla andra får…

Skillnaden från att man var barn är ju också att man när man var liten ofta fick leksaker och annat som man kunde ägna resten av kvällen åt. Det var liksom inte slut för att alla klapparna var öppnade. Nu får man kanske bakgrejer, en ny fruktskål eller en tekanna. Även om man blir väldigt glad för sina presenter så är de flesta av sådan karaktär att man inte tar sig an dem på julaftonskvällen, utan den består mer utav att gästerna åker hem och man tar sig an disken istället.

Jaja, det är som det är att vara vuxen. Det finns ju saker man uppskattar som vuxen som man inte uppskattade som barn också. Nu är i alla fall julen avklarad och nu blickar vi framåt till nyår! Vi får hit min pappa och hans fru, deras hund Zelda, samt Varga med hennes två varghundar! Fem vuxna och åtta hundar, perfekt! 🙂

IMG_9171E

IMG_9166 (2)E

IMG_9137 (2)E

IMG_9111 (2)E

Juldagen och annan dag jul har vi passat på att gå i skogen med hundarna, och sedan bara varit hemma och tagit det lugnt. Är det någonting jag verkligen saknar så är det att gå i skogen med de egna hundarna. Vi går ju i skogen dagligen med dagishundarna, och när vi kommer hem är det ju mörkt. Det bli lättare när det börjar ljusna lite igen och man vinner ett par timmar på eftermiddagen. Hundarna var överlyckliga. Det har regnat på snön och skapat livsfarliga isgator här hos oss, men i skogen har det inte varit halt i alla fall!

IMG_9217 (2)E

IMG_9226 (2)E

IMG_9181 (2)E

IMG_9203 (2)E

IMG_9196 (2)E

Men nej, jag är inte på topp. Jag hade velat spendera dessa lediga dagar ute med hundarna och släden. Det kommer tillbaka till mig nu hur dåligt jag mådde för ett år sedan, då vi hade isgata nästan hela vintern. Vi fick tillfälle att köra släde vid enstaka tillfällen, men det var rakt igenom katastrof. Och den här säsongen har inte börjat mycket bättre. Nu är vi där igen; plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna = IS.

Dagligen kämpar jag med en smärtsam längtan efter riktig vinter, efter snötyngda granar och en snöbädd som glittrar i kylan. Det är ju därför jag har skaffat polarhundar liksom, för att kunna DRA.

Jag vet ju redan vad lösningen är, det som så många draghundsmänniskor har gjort innan mig; att flytta norrut. Men det är ju inte bara; vi har ju precis dragit igång företaget här nere, har släkt och vänner här. Men ja, i ärlighetens namn förstår jag inte hur jag mentalt ska klara av såna här vintrar; att bara gå och längta, att känna sig ledsen in till själen. Jag som lovade mig själv efter katastrofen 2015 att jag skulle lyssna mer till mina drömmar. Inte låta livet bara gå förbi. Och det tänker jag inte göra heller. Men man får ta en dag i taget. 

GP010119_Moment(5)E

En av de få fina vinterögonblicken förra året ❤ 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s