Kampen mot kylan

Jag lider av en åkomma som gör mitt intresse för vintersport problematiskt. Jag har en diagnos som heter Raynauds fenomen och som innebär att muskulaturen kring blodkärlen i fingrar och tår drar ihop sig vid kyla (och även vid stress), vilket leder till att fingrar och tår blir vita och kalla. Man blir inte bara kall; man blir jävligt kall, det smärtar otroligt och man domnar i fingrar och tår. Det jobbiga är också att det inte behöver vara särskilt kallt alls för att anfallen ska sätta igång. Jag kan drabbas av detta på sommaren om det t ex blåser.

Så vad kan man göra? Det finns inget botemedel. Läkarna säger följande; håll dig varm om händer och fötter. Och det hade ju egentligen inte varit några problem om det inte vore för detaljen att det inte spelar någon roll hur många lager man tar på sig, man blir ändå kall.

Jag ska ge er ett exempel:

Ikväll tog vi en tur med släden. Ute var det -17,8 grader. På fötterna hade jag tjocka sockor och mina icebugs (som ska klara minst 20 minusgrader). Inte nog med det; i skorna hade jag även batterivärmda sulor som jag nyligen införskaffat mig. På händerna hade jag ett par tunnare fingervantar under ett par tjocka tumvantar. Vi körde inte heller särskilt långt, runt 5 km. Nästan hemma, på vår uppfart, sprang jag med hundarna och släppte in dem på gården med dragselar och allt på. Sedan rusade jag mot huset och med stela fingrar, kalla som istappar fumlade jag med nycklarna i låset. Fötterna kändes som tålösa köttklumpar i skorna. Fick upp dörren och kastade mig in i hallen, väldigt nära att börja böla slet jag av mig skorna och stapplade fram till brasan. Sedan låg jag framför brasan och svor långa haranger och led helvetets alla kval innan smärtan sakta började avta.

Hur ska jag klara av den här sporten? Hur ska jag klara av att vara ute i flera timmar på ett fjäll? Snacka om att man har helt fel sjukdom med tanke på livsstilen. Vägrar ju ge upp mitt liv. Sitter och klurar. Det tråkiga är att mina nya sulor inte hjälpte för fem öre, inte i denna kylan i alla fall. Men jag tror helt enkelt att jag måste skaffa helt andra skor. Nog för att mina icebugs är grymma, men de är helt enkelt inte tillräckligt varma.

Jag minns att jag redan som barn frös otroligt mycket ibland när vi var i fjällen och åkte slalom. Med åren började jag förstå att sättet jag frös på inte var riktigt ”normalt”. Jag har ju också valt ett jobb nu där vi är ute i princip hela dagen. Det är väldigt jobbigt och besvärligt att lida av det här när man är en person som älskar vintern. Men det finns ju egentligen bara en väg att gå i kampen mot kylan, och det är att försöka hitta riktigt varma kläder… Tips mottages med glädje! 

20180205_194608

7 reaktioner till “Kampen mot kylan

 1. Usch, lider med dig! Jag har nog något liknande för jag har också väldigt svårt för kyla, mina lemmar slutar lilsom att fungera. Väldigt opraktiskt när man har polarhundar 😉

  Gilla

 2. Nej, va jobbigt! Förstår att det är ett bekymmer då du är ute så mycket som du är, både i jobb och på fritid. Har inga bra tips på hur du kan hålla dig varm dock. Men vet att både jak-ull och samojed-ull är ju bland det varmaste som finns, så kanske vantar/sockor i sådant kan hjälpa. 🙂

  Gilla

 3. Hej!
  Prova med att ha ett par riktiga lovvikatumvantar som tovat ihop sig ordentligt eller om du kan få tag i sälskinnsvantar/renskinnsvantar.
  Jag har själv haft på mig Lovikkavantar i utförsåkning i -22 grader. Vantarna var täckta av snö.
  Ylle värmer även när det är vått.
  Det finns underställ av ylle.
  Du vet ju att det är flerskiktsprincipen som gäller så det tänker jag inte nämna ngt om.
  Har arbetat med arbete i kyla för olika yrkesgrupper.

  Det finns gummistövlar med tjock sula ca 3 cm som isolerar mycket bra.Har åkt snöskoter i -22 grader med dessa & inte frusit, lite otympliga men varma
  Ladder/filtstövlar alt kamikker är varma.
  kamikker kanske finns att köpa fr Grönland, Alaska m fl stater

  https://www.radron.se/tester/bil-fritid–familj/ullunderstall/?view=artikel

  Ha de gott & lycka till

  Gilla

 4. Jag lider med dig! Kroniska sjukdomar är aldrig roliga, men den här går verkligen stick i stäv med vintersporter vilket jag förstår att du, liksom jag, brinner för!

  Jag har under mina barn- och tonår trott att jag fryser lätt, speciellt om fötterna. Nu inser jag att jag bara aldrig har haft rätt skor. Nu använder jag antingen Sorel, eller de renskor som min mamma gjort till mig. Jag skulle säga att renskorna är bra och varma, där har jag vanligen tre sockar; ett par tunna ullsockar, ett par tjockare ullsockar och så slutligen ett par ordentliga lovikkasockar. Så länge det är nog kallt så är de underbara och lätta att ha på sig, men när det närmar sig nollan så blir man istället blöt i de (är ju inte helt tätt kring sömmarna). Går säkert att ha värmesulor i också, kanske i lovikkasockarna, så att du får det extra stödet också med tanke på sjukdomen.

  På händerna är lovikkavantar (som tipsats om) varmt, men jag skulle rekommendera något ordentligt vindtät på också i såna fall. Själv använder jag Hestra på händerna, finns lite olika modeller, men där borde en återförsäljare kunna hjälpa dig i vilken modell som är varmast. Jag använder hestra leather box och fryser aldrig. Mannen har länge använt Heli ski (efter x antal år har de nu gått sönder men de har varit värt sitt pris), och snarare haft problem med att de är för varma. Dottern använder Fjellvott Jr och det är det varmaste vi hittat till henne. Däremot funderar jag på om det skulle vara idé för dig att fundera på eluppvärmda handskar?

  Förutom bra kläder så ser jag även till att alltid ha med värmepåsar då jag ska vara ute lite längre tid. Dottern fick in det i sina renskor, och inget problem att få in det i ordentliga handskar heller. Så kanske något att safea med när det är lite kallare bara för att du ska få slippa värken?

  Lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s