Tankar om stress och resan med Ty

Under den senaste tiden har mina tankar kretsat mycket kring det här med stress hos hund. Dels för att man stöter på det mer och mer ju fler hundar man träffar, och dels för att jag själv har sett detta hos hundar i min egen flock.

Var går gränsen? Vad är skillnaden mellan en livlig, energisk hund och en stressad hund? Det är inte helt lätt, och jag har själv ställt mig den frågan många gånger. Som ägare av en livlig och arbetsvillig ras kan det ju vara ännu svårare. Hur vet jag om min energiska husky bara är energisk eller om den är stressad? För mig blir det tydligt när hunden har svårt att slappna av. Rastlös, ofokuserad, ständigt i rörelse. Att vara livlig och ha mycket energi behöver inte tyda på stress (i alla fall inte långvarig och negativ), det är först när hunden inte går ner i varv som det blir farligt. Positiv stress är ju naturligt när hunden ska arbeta, träna eller tävla. Det viktiga är att hunden får ordentlig vila och att den får möjlighet till återhämtning. Denna återhämtning kanske är längre och viktigare än vad många tror, och då kan den kortvariga, positiva stressen övergå i en långvarig stress som är skadligt för kroppen.

Jag har blivit allt mer medveten om stressen när jag ser den rakt framför sig. Rastlösheten, oförmågan att fokusera och koppla av, denna ständiga rörelse. Då är det något som inte är som det ska. För 10 dagar sedan gjorde jag och Sara en utredning kring Ty och hans stress och jag fick en antistressplan att följa. Det är rätt enkelt faktiskt; han ska VILA. Det är ju så att när kroppen har ett ständigt stresspåslag och det inte erbjuds tillräcklig vila och återhämtning så är vila det enda botemedlet. Vila, och åter vila. I två månader ska han göra just detta, med lite nosarbete var tredje dag som enda aktivering.

Jag erkänner att jag undrade i mitt stilla sinne hur detta skulle gå. Jag tvivlade inte en sekund på att det var rätt väg att gå, men hur gör man med en husky som är överallt samtidigt? Ingen hundgård på två månader… Anledningen; han är allt för aktiv i hundgården, så hans kropp får inte den vila den behöver.

IMG_4847 (2)E

Jag gick in i detta till 100%, stålsatte mig för en smått kaotisk första period. Det är ju inte ovanligt att beteenden kan förvärras i början. Han har ju en tendens till att markera rätt mycket inomhus också, på ungefär varenda möbel, (vilket säkert kan vara ett stressbeteende, med tanke på att han också dricker väldigt mycket) och är även duktigt på att gå på köksbänkarna. Så jag hade förberett mig på en utmaning. Men jag skulle bli så otroligt överraskad. Och så otroligt glad.

Redan första dagen sov han, andra dagen sov han, tredje dagen…. ja alltså, det har varit rätt lugnt kan jag säga. Jag har aldrig sett en hund sova så mycket. Vi har haft kisskydd på honom för att rädda möblerna, men har ändå gått ut med honom ofta och redan efter någon dag började han säga till att han behövde gå ut genom att gå mot dörren. Det är så fascinerande att en del saker kan gå så fort och smärtfritt när man har förväntat sig någonting helt annat.

Ty har sovit i soffan när jag tittat på TV, han har sovit på golvet när jag har dammsugit, han har sovit inne på toaletten efter frukosten, innan morgonrastningen! Och han sover i vårt sovrum varje natt utan avbrott. I morse vaknade jag när klockan ringde vid åtta, och det första jag såg var Tys små baktassar som stack upp ovanför sängens fotända, där han låg på rygg och myste med tassarna i vädret.

h

Som sagt; det är inte alltid lätt att identifiera stress och att veta vad som skapar det och inte. Jag föll också i fällan som nybliven hundägare; att det absolut viktigaste i rollen som ägare av en hund av att AKTIVERA den. Man ska gå långa promenader varje dag, gå kurser, miljöträna på stan, hunden ska springa och leka med andra hundar, man kanske kastar pinnar och bollar på gården osv. Vikten låg vid aktivering, och det här med vila och återhämtning fanns det inte alls lika mycket information kring. Om hunden hade beteendeproblem så pratade man om understimulering och ledarskapsproblem.

Numera informeras det flitigt om att boll- och pinnkastande, hetsiga lekar med andra hundar samt för mycket aktivering över lag skapar stress. Men jag tänker att det också finns så väldigt mycket mer som skapar stress. Att bli utestängd från familjen, att bli lämnad ensam hemma långa stunder, för många eller för få regler och rutiner, hård eller inkonsekvent uppfostran, fysiska och psykiska bestraffningar, brist på kärlek och uppmärksamhet, att aldrig få vara ifred, konflikter, fylla och våld i hemmet, rädslor och osäkerhet i vardagen, separationer och förändringar i tillvaron osv.

Man får helt enkelt jobba på många olika plan när man ska förebygga eller åtgärda stressrelatierade problemet. Det gäller ju att kartlägga vad som orsakar stressen och sen ta bort detta så mycket det går.

Det är svårt när man inte har följt hunden under hela dess uppväxt, då man inte riktigt vet vad den har i bagaget. Så då får man gå mer på symtomen. Tänka på helheten och skapa en så bra grund som möjligt. Ty är ju en glad och positiv kille med en massa kärlek att ge. Han är orädd och social. Han behöver bara få landa lite i sig själv, vi måste börja med att bygga en bra grund och det ska vi göra när hans viloperiod är slut. Då börjar vi om och bygger upp inför hösten.

IMG_1233 (2)E

Den här tiden med Ty har öppnat upp en helt ny relation med honom, och jag tror att han trivs väldigt bra med det. När man väl kavlar upp armarna och gör det där som först kändes så svårt, upptäcker man ofta att det inte var så svårt som man trodde. Och mitt liv har blivit ännu rikare. Mitt hjärta slår hårt för den här killen och det bubblar av glädje i mitt bröst när jag ser hans framsteg.

Go Ty!

IMG_9314 (2)E

2 reaktioner till “Tankar om stress och resan med Ty

  1. Har också tänkt skriva ett inlägg om stress och måste säga att du förklarar allt så himla bra. Om jag skriver ett inlägg, är det ok om jag länkar till detta inlägg då? så bra skrivet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s