Den kravlösa, genuina kärleken till en hund

Det är sorgligt att se när relationen mellan hundägare och hund drunknar i en massa krav. Att träna in kommandon och färdigheter är en sak, men relationen måste få komma först. För att man överhuvudtaget ska kunna ställa krav på en annan individ måste det finnas en relation och en tillit i grunden, annars är man ju bara en maktutövare.

Ibland stöter man på hundägare som verkar tro att man ska TRÄNA in allt, oavsett om det är med hårda tag, eller klicker och godis. Hunden har blivit lite av en robot. Eller ett föremål som främst verkar främja hundägarens ego. De flesta blir ju lite mallig när ens hund är ”lydig och duktig”. Men det kan väl också vara att man helt enkelt tror att det är så man ska göra, att det förväntas från omgivningen. Men hur uppfostrar vi våra barn? Inte är det med klicker och godis. Vi gör det med kärlek, kunskap, sunt förnuft, och så lite mer kärlek. Vi skriker inte på dem eller tar dem i örat om de gör fel (hoppas jag i alla fall!!) Vi visar dem på ett pedagogiskt sätt vad vi vill att de ska göra. Och vad kräver vi av våra barn? Inte att de ska gå fot vid vår sida, inte att de ska vara lugna i upphetsade eller nya situationer. Jag kräver aldrig saker av min hund, jag kan bara se till att jag själv har gett hunden verktygen, förutsättningen och träningen.

IMG_9748 (2)EM.jpg

Vet ni vad jag imponeras över, vad som gör mig varm i hjärtat? Det är föräldrarna i matvarubutiken med sina skrikande ungar som fortfarande lyckas behålla ett stoiskt och pedagogiskt lugn. Hundägaren som inte skäms över sin yviga hund som gör allt som man inte får, utan istället har allt fokus på att hjälpa sin hund. Människor som kan se humor i de mest bittra stunder och folk som kan se positivt när livet slås i spillror. Folk som har varit med om det mesta och mer, och som fortfarande har ett positivt sinne. Folk som bemöter kritik genom att lyssna och ta in. Hundägaren som öppnar sina armar välkomnande mot sin hund som springer mot dem i all den glädje som bara finns hos hundar. Men ärligt, finns det något mer underbart? När man har varit ifrån varandra och ska återförenas, att bara kramas, pussas och visa all sin kärlek?  Den här tanken att man ska ignorera hunden tills den är lugn ger mig kalla kårar. Det känns både förlegat och som om man har glömt att hundar och människor är två olika arter.  Den vargen som är högre i rang visar ”dominans” när den kommer tillbaka till flocken. Jag ser ju det här mellan hundarna i min flock, men VI ÄR INGA HUNDAR. Vi är människor, och det vet hundarna mycket väl om. Att glatt hälsa och visa kärlek efter att man har varit ifrån varandra tror jag stärker relationen.

IMG_9427 (2)E

Jag tror också att vi så oerhört lätt hamnar i en ond cirkel, både när det handlar om barn och om hundar. De bråkigaste barnen blir oftast mer bestraffade, vilket i sin tur ökar problemen. Det är svårare att tycka om ett bråkigt barn vilket gör att vi behandlar individen annorlunda, vilket i sin tur påverkar hur de beter sig. Så här är det ju också med hundar. Jag brukar försöka tänka att de bråkigaste individerna egentligen behöver mest kärlek och acceptans. De hetsigaste hundarna behöver vägledas, de känsliga behöver skyddas. Man kanske tänker att en känslig individ behöver härdas, men det ökar bara osäkerheten om inte träningen sker i trygghet och i små steg. En känslig individ måste känna att den har kontroll över situationen och att de bemästrar den för att det ska kunna bli en positiv lärdom. Är väl därför vi är så försiktiga med att släppa ihop valpar med äldre hundar numera. Man vet inte riktigt vad de äldre hundarna bär på, och risken för omriktade beteenden kan bli stor.

Ta hand om era två- och fyrfotade. Lyssna på dem , ge dem kärlek, visa att de är älskade NO MATTER WHAT! ❤

20190513_201159

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s