För vems skull? Om personligheter, samhällets krav och att få vara sig själv

Vi människor lever sedan länge i ett prestationssamhälle där det många gånger känns som om man döms efter vad man presterar och inte efter vem man är, innerst inne. Och vi har dragit in våra hundar i det här på många plan. Ibland kan jag känna att det handlar mer om att vi som hundägare ska se bra ut med vår lydiga hund, att de ska passa in i vår image, att vi ska glänsa i rätt sammanhang, stå på pallplats, att det är våra drömmar och mål som styr och inte hundens innersta önskan, behov och vädjan.

I ena stunden behandlar vi hunden som vår lilla bebis, men i nästa kräver vi saker av den som den egentligen inte har en chans att leva upp till, och som kanske till och med går helt emot deras väsen. Vi kräver av en livlig hund att vara lugn i svåra situationer, vi kräver av en rädd hund att vara framåt, vi kräver aktivitet av en hund som egentligen bara vill vila. För vad är varje individs starkaste önskan, egentligen? Att få vara och älskas för den man är. 

Det handlar ju dels om att olika individer ska få leva ut sina passioner, men också om att det ska vara ok att inte vara som alla andra. Vallhunden som är rädd för fåren, draghunden som vill ligga i soffan, brukshunden som vill vara en familjehund, familjehunden som vill arbeta. Hundar som älskar uppmärksamhet och action, och hundar som helst bara vill vara hemma. Det finns liksom inget facit, utan det är individen som står i fokus. Det handlar om att lära känna hunden på djupet, ha en känsla för vad den försöker säga och hur den vill leva. Ofta tror jag att vi är så fokuserade på rasen att vi glömmer att se individen.

PSX_20190403_205840

Med lite risk för att bli personlig så delar jag med mig en aha-upplevelse från mitt eget liv. Jag har kämpat med mig själv så in i norden under min uppväxt. Saker som att jag inte duger som jag är, jag klarar ingenting, jag passar inte in i det här samhället.

Vet ni hur jag blev hjälpt? Det var en otroligt bra psykoterapeut (tack Britt-Inger <3) som sa till mig: det låter som om du försöker att anpassa dig själv hela tiden efter din omgivning, när du borde fokusera på att forma din omgivning så att den passar den du är. 

Det var då det vände. Det var då jag förstod att jag faktiskt fick känna som jag gjorde, att jag inte var konstig på något vis, att det fanns saker jag kunde påverka i mitt liv. Att jag var bra som jag var, och att det fanns andra som jag och andra som skulle förstå mig och behandla mig bra.

Vi människor lever i ett samhälle där det finns en norm, och står man utanför då ska man förändras. Om det är någonting som är svårt, ja då ska vi träna. Denna förändringstanke finns även inom hundvärlden i allra högsta grad. Nu pratar jag ju inte om att lära sig att cykla eller läsa och skriva. Sådant kan de flesta lära sig mer eller mindre galant. Jag pratar om sådant som går emot den egna naturen, den egna personligheten. Personligheter är mer eller mindre konstanta genom livet, de kan beskrivas som stabila uttryck i hundens beteende, känslor och kognition. Genetiska studier har också visat att flera av de beteendeegenskaper som kan ses som personlighetsdrag hos hund har en genetisk bas och är mer eller mindre bestående.

Det finns individer som är lättformade och de som är svårare att förändra, precis som för oss människor. Jag har ett mål med mina hundar som står högre än alla andra; att mina hundar ska må bra och få utvecklas till just den fantastiska individ som de är menade att vara. Jag har en stor passion och det är draget. Jag försöker väcka intresse hos mina hundar tidigt. Jag skaffar raser av linjer som har genetiska förutsättningar för arbetet. Men om det visar sig att det är en individ som vill någonting annat, ja då får det vara så, då gör vi något annat.

Vi ska inte pracka på våra mänskliga egoistiska drömmar på våra hundar, deras högsta önskan kommer nog ändå vara att få vara del av vår familj och att bli älskade precis så som de är. 

IMG_8252 (2)E Jag och älskade Dia, den hunden som lärde mig så mycket om livet ❤

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s