Tung start på vintern

Vi är drabbade av sorg. Inom loppet av en vecka förlorade vi två älskade familjemedlemmar. Den ena lämnade jordelivet alldeles för tidigt, och den andra flyttade tillbaka till uppfödaren efter en lång tid av tvivel och ångest. Ibland behöver de tuffaste besluten fattas även om det går emot alla instinkter och får hjärtat att gå i bitar.

Jag har länge försökt orka skriva om Chilly, men det har varit för jobbigt. Jag trodde aldrig att den dagen skulle komma då jag skulle lämna ifrån mig Chilly. Det fanns inte i min värld, inte i mina vildaste fantasier. När hon och Hiku började bråka var det självklart för mig att vi skulle få det att funka ändå. Det skulle bara gå. Och vi fick det att funka, vi hade två olika grupper och byggde fler hundgårdar. Men det slutade tyvärr inte där. Med tiden hade Chilly allt svårare att inte hamna i slagsmål även med de andra hundarna, vilket såklart skapade disharmoni här hemma. Tillslut kände vi att risken att någon av hundarna skulle bli allvarligt skadade eller ännu värre var allt för stor. Chilly mådde inte bra här, där hon var tvungen att hela tiden vara på sin vakt. De andra hundarna mådde inte bra, vi mådde inte bra. Vi kom till en återvändsgränd. Jag vände och vred på alla alternativ. Men vi bor trångt och alla hundar är inne mycket, vilket gör det svårt att hela tiden rodda, ligga steget före och aldrig göra misstag. Så jag släppte till slut taget. Lyssnade på de stöttande rösterna runtomkring. Men det var ett beslut som slet hjärtat ur kroppen på mig. Chilly har, alltsedan hon var valp, stått mig otroligt nära och jag älskar henne så väldigt mycket.

Några dagar efter den smärtsamma separationen från Chilly drabbades vi av nästa sorg. Ryu, en av småvalparna blev plötsligt dålig i magen och kräktes. Jag fick åka in till veterinären som röntgade och skickade oss vidare till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. De misstänkte att han hade ätit något som hade fastnat i tarmen. Men när han åter röntgades visade det sig att han hade en missbildad tarm. En lång del av tunntarmen hade åkt in i blindtarmen och orsakade stopp. Han opererades, men strax efter operationen skedde samma sak igen. Vi var tvungna att fatta ett till fruktansvärt beslut. Det skulle vara svårt att få bukt på Ryus tarm även om han opererades fler gånger, och det skulle vara förenat med många komplikationer samt med ett osäkert resultat. Ryu fick somna in, och mitt redan sargade hjärta fick sig en till enorm törn. Lilla, gosiga, mjuka Ryu, bara tre månader gammal, skulle också tas ifrån oss.

Jag brukar inte vara en person som förtränger jobbiga saker. Jag brukar arbeta mig igenom smärtan, för jag vet att det inte finns några genvägar. Men för första gången har jag inte klarat av det. Jag har inte orkat sörja ordentligt, inte orkat prata så mycket om det. Smärtan och sorgen ligger inlåst i en kista innanför en tjock mur. För jag vet att om jag släpper lös den så förlorar jag kontrollen. Jag vet att det måste ske förr eller senare. Men jag avvaktar och samlar styrka under tiden.

Och inte nog med att hjärtat är trasigt efter allt detta; vädret har ju varit fruktansvärt! Jag minns inte ens när vi såg solen senast (jo, det gör jag, det var tisdag den 10 december då det var snö minusgrader och sagolikt vackert, men dagen efter var det regn igen). Det har nog regnat i princip varje dag i flera veckor nu. Idag kom snön oväntat, men det ska övergå i regn under dagen. Allting är grått, blött och lerigt.

Men snart är det i alla fall jul, en helg jag gillar och lite julpynt skänker lite ljus i vardagen. Som alltid får man försöka komma igen, ta en dag i taget, försöka se det positiva. Alla andra hundar och valpar mår bra, förutom att Embla nu är inne i sitt första löp och är väldigt upptagen av alla sina hormoner och känslor.

Jag är så glad över hundarna, det är de som får mig att gå upp på mornarna, som får mig att känna glädje och hopp. Och som ger mig en anledning att blicka framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s