Förberedelser

Den börjar närma sig nu, dagen då vi blir tre människor i den här familjen. De senaste åren har vår familj utökats och nya hundar har kommit och blivit en del av oss. Det är jag van vid. Men det här är någonting helt annorlunda. Hur introducerar man en liten bebis för en drös med hundar? Funkar de rutiner vi redan har eller måste vi etablera nya? Det har varit många frågor i mitt huvud de senaste månaderna.

En sak jag insåg väldigt snabbt var att ja, vi behövde ändra rutinerna. Framför allt för att få mer lugn och ro inne med bebisen. På grund av att vi inte riktigt varit färdiga med hundgårdarna som vi vill ha dem, nu när vi har ett gäng unga hundar, så har huset varit fullt i princip dygnet runt. I takt med att Kei och Tetsuo vuxit på sig har de spenderat allt mer tid utomhus, något de verkar trivas med. Och förra helgen då vi firade Andreas födelsedag kom hans familj hit och hjälpte oss att få klart det nödvändigaste så att vi har tre fungerande hundgårdar. Den hjälpen var ovärderlig!

Med de nya hundgårdarna hyfsat klara fick jag ett ryck för några dagar sedan och kände att det var dags att sätta upp nya rutiner med de nya hundgårdarna. Någonting som är svårare än vad det kan låta. Men det handlar också mycket om hur man vill ha det. Jag har ju alltid velat och vill fortfarande ha hundarna inne mycket. Så mycket som det går. Från att ha haft två grupper har vi nu tre då jag inte vill ha för stora grupper.

Jag satte mig ner med penna och papper och började fundera. Vilka ska bilda grupp och hur ser en bra grupp ut? Det som gör vår situation lite mer komplicerad just nu är att vi har ett gäng valpar/unghundar som inte har haft någon egentlig plats i någon grupp än, och som dessutom genomgår en hel del hormonella och beteendemässiga förändringar just nu som vi behöver ha i åtanke. Nadakos stora idol har alltid varit Ragge, men vad händer sen, när Nadako blir könsmogen? Vi har lagt ner mycket jobb på att få ihop Hiku, Nadako och Ragge till en bra grupp, och än så länge har det fungerat strålande. Grupp nummer två har blivit Embla, Ty och Tempo som också fungerar jättebra tillsammans. Embla har sedan sitt första löp varit i en hormonell storm och vet inte riktigt hur hon ska förhålla sig till de andra vuxna tikarna, så där har vi varit försiktiga och inte haft dem ihop, men fortfarande haft dem så att de dagligen ser varandra genom grindarna och hundgårdsgallret. Därför har hon fått hänga med grabbarna. Den sista gruppen är fortfarande Akira med sina barn Kei och Tetsuo. De är en sån fin liten grupp och de tycker väldigt mycket om varandra. Trots att Kei och Tetsuo nu börjar komma in i tonårsfasen så är de fortfarande väldigt bra vänner. Det enda vi har jobbat med där är att Tetsuo kan vara het kring resurser, så vi är noga med att förebygga allt sådant, och även där är rutiner viktigt! Nu äter de tillsammans i hundgården och det går jättebra. Tetsuo har till och med lärt sig att han ska sitta på ett särskilt ställe och vänta på att det blir hans tur, duktiga lilla killen ❤ Akira får även regelbundet vara med ”sin gamla grupp”; Ty, Tempo och Hiku, då det känns som om hon tycker att det är kul med lite ”vuxensällskap” ibland.

Eftersom vårt mål är att köra lite större spann så har vi ju även det i åtanke; vilka vill vi ska kunna bli ett dragteam framöver? Den här vintern har ju varit kass på väderfronten, men en sak är säkert och det är att det ska bli otroligt roligt att påbörja nästa säsong med alla dessa unga och nya förmågor!

Ok, så det var grupperna, och det är som det ser ut nu. Sen får vi se hur det blir när de unga blir äldre och ifall man kommer behöva göra vissa förändringar. Sen var det bara att fundera över vilken grupp som ska ha vilken hundgård. Inte det heller särskilt lätt egentligen. Hiku, som är en bestämd dam, hon är tydlig med vilken hundgård hon gillar och inte gillar. Och om hon inte gillar en hundgård då kan hon sitta där och skrika och yla i TIMMAR. Det knepiga med malamuterna är att det kan vara svårt att ta till sådant som jag tar till i de andra grupperna; godis och tuggben. Nu äter Hiku tillsammans med Ragge vilket fungerar bra och Nadako håller vi på att träna i att vänta på sin tur och ta det lugnt. Men det är inte så att jag går och kastar in godis på marken, som jag kan göra med de andra grupperna. Inte än i alla fall. Så, i alla fall, inte helt lätt att blidka Hiku. Och hon är också i samma grupp som Ragge, som absolut inte kan gå bredvid Ty då de käftar med varandra. De gillar helt enkelt inte varandra.

Just nu har vi det så att två hundgårdar ligger bredvid varandra och en tredje ligger en liten bit bort. Så det slutade med att Hiku och gänget fick gå bredvid Akira och valparna, medan Embla, Ty och Tempo fick hundgården som ligger lite mer på avstånd. Alla kan se alla, men Ty och Ragge behöver inte käfta med varandra.

Förutom vilka individer som ska bilda grupp samt i vilken hundgård de ska vara så skrev jag även ett schema över när och hur länge varje grupp ska vara inne, och såklart hur matning morgon och kväll ska gå till. Nu låter det ju som om vi inte hade några rutiner alls innan, och så var det såklart inte. Men vi levde väl lite kvar i de rutiner vi hade innan valparna, Embla och Nadako kom, och när det kommer in så många nya hundar behöver man ju nya rutiner.

I helgen implementerade vi de nya rutinerna och det har gått förvånansvärt bra! Jag är alltid beredd på protesterande hundar när rutiner ändras, men det har gått rätt smidigt faktiskt, och framför allt känns det som om det kan bli väldigt bra inför att den nya lilla människovalpen kommer. Nu har alla hundar sina bestämda grupper, sina bestämda hundgårdar och bestämda tider för matning samt inne- och utevistelse. Det är en grupp inne i taget, vilket gör det lugnt och skönt. Haha, det kanske säger något att man tycker att tre hundar inne är ”lugnt och skönt”, men lite så är det. Det har väl mer att göra att det är trygga grupper så att man slipper hålla på med grindar och dylikt, samt att alla aktiviteter är utomhus och inomhusvistelsen är till för vila och mys.

I övrigt då? De senaste veckorna har jag åkt fram och tillbaka till sjukhuset för att ta prover, då läkarna misstänker en havandeskapsförgiftning. Jag har ganska högt blodtryck och har haft väldigt problem med yrsel och illamående som kommer och går. Förra veckan blev jag även diagnostiserad med hepatos. Så jag har väl sett bättre dagar, men det är ännu ingenting akut utan det är regelbundna tester som är mitt liv just nu. Och det här med att ta det lugnt och VILA. Jag menar, hur svårt ska det vara? Men det är ganska svårt när man har ett hus på landet och ett tiotal hundar. Så jag tänker att jag måste sätta mig ner och skapa rutiner för det också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s