Att äga en CsV

Att ha hund innebär alltid att man måste ge bort mycket av sin tid, sin kärlek och sitt engagemang. Att äga en csv kan innebära att man måste anpassa sig själv och sitt liv extra mycket. Det är en hundras som kräver mycket av allt; miljö- och socialträning, motion, praktiska lösningar som rymningssäkra hundgårdar och speciallösningar i hemmet.

Valpen

Som alla valpar så kräver en csv att man så tidigt som möjligt börjar med miljö- och socialträning. Det är en hundras som till sinnet kan vara reserverad mot främlingar och därför är det viktigt att vänja valpen vid främmande människor så fort som möjligt, och sedan även underhålla detta.

En csv kan vara svår att lämna ensam hemma, även kortare stunder. De är mycket flockberoende och separationsångest är vanligt. När en csv lämnas ensam om den inte är tränad till det kan de förstöra möbler och inredning. En csv är ingen ras som ”finner sig” i situationer den inte tycker om. De kan förstöra inredning i försök att ta sig ut, de är mycket duktiga på att klättra och att hoppa och kan lätt ta sig ur en hundgård som inte har ”tak”. De är mycket intelligenta och lär sig fort att öppna dörrar, fönster och skåp.

Träning

Att träna en csv kräver tålamod och förståelse. De är självständiga och envisa och tröttnar snabbt vid repetition. Med tålamod och rätt motivation lär de sig dock snabbt.

En csv är en mycket uthållig och tålig hund som älskar att röra på sig. De har långa graciösa steg och är säkra på foten. De passar framför allt till sporter som spår, sök, cykling, klövjning mm. Vill man däremot tävla med sin hund ska man veta att en csv kan ha svårt för den koncentration som krävs i tävlingssammanhang, samt att de kan bli stressade bland mycket folk.

En lojal vän

Om man har de förutsättningar som krävs för att få en lycklig csv så får man en mycket lojal och tillgiven vän. De är trogna sin flock och sina revir och varnar om det kommer främlingar, både människor och andra hundar.

Kom ihåg att csv:n är en ny hundras och att personligheten kan skilja sig väldigt mycket från individ till individ. Därför är det viktigt att noga välja kennel, att träffa föräldradjuren och att välja sin valp med omsorg.

IMG_7851__2_EEE_vectorized_free (2)h